21 Май 2024, 10:36 Днес (3) | Вчера (11)

Мюсюлманското вероизповедание ще се моли за жертвите на пътя в петък

14 Ноември 2013 15:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 ноември 2013, 15:09
Под лиценза на creativecommons

Главно мюфтийство е подготвило нарочна проповед - хутбе в което се казва "Всевишният Аллах е сътворил човека в най-прекрасния образ, удостоил го с почит, низпослал му Своето напътствие и сторил така, че неговите имущества, живот, кръв, чест и вяра да са неприкосновени

По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП - 17 ноември Главно мюфтийство организира възпоменателна проповед - хутбе и всеобща молитва за загиналите вследствие   на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Проповедта и молитвата ще бъдат изпълнени на 15 ноември по време на петъчната молитва, съобщават от Мюфтийството.

Инициативата е подета съвместно с Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ), Дирекция по "Вероизповеданията" на МС, КАТ и Регионалния инспекторат по образованието гр. София. Всяка деноминация ще отслужи молитва според своите религиозни канони с цел да фокусира вниманието на обществото върху този проблем. Освен с молитва по инициатива на НСРОБ специални доброволци ще осигуряват безопасното преминаване на ученици по пешеходните пътеки в столичните училища. Те ще се обозначават с светлоотразителни жилетки и ще носят знака "Стоп". На учениците от 1-ви до 4-ти клас ще бъдат раздадени информационни брошури описващи елементарните правила как да стигнат безопасно до училище.

С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 година се призовават правителствата и международната общественост да отбелязват всяка трета неделя от месец ноември като ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Главно мюфтийство е подготвило нарочна проповед - хутбе в което се казва "Всевишният Аллах е сътворил човека в най-прекрасния образ, удостоил го с почит, низпослал му Своето напътствие и сторил така, че неговите „имущества, живот, кръв, чест и вяра” да са неприкосновени. Посочвайки, че го сътворил с достойнство, е разяснил, че ще го поставя на изпитание. Затова го предупредил с повелята: „...И не се хвърляйте със собствените си ръце към гибелта...” (ел-Бакара, 2: 195).

Това е поредната година в, която религиозните общности и институциите в страната се обед около тази кауза с оглед на по активна превенция и предотвратяване на причините за ПТП. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив