07 Май 2024, 07:06 Днес (0) | Вчера (0)

НАП: Прехвърлянето на пенсионни вноски - еднократно

13 Януари 2015 10:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 януари 2015, 09:29
Под лиценза на creativecommons

Вноските за втора пенсия ще могат да се прехвърлят само еднократно от частен фонд към НОИ, нареди НАП към териториалните си дирекции

Хората, които тепърва започват да се осигуряват, трябва да направят избора в рамките на година, а докато посочат писмено решението си, вноските им ще отиват автоматично към държавното обществено осигуряване. 

Именно този казус предизвика бурни скандали в парламента и постави управляващата коалиция под въпрос.

"Можеш да се разведеш с жена си, но не и с НОИ", коментираха политици при приемането на промените в КСО.

Лично премиерът Бойко Борисов обеща казусът да бъде преразгледан. Това трябва да стане до края на март.

Въпреки обещанието на управляващите текстовете, които бяха приети в края на миналата година, да бъдат прецизирани, от Националната агенция за приходите дадоха указание на своите дирекции да разрешават местенето на вноските за втора пенсия от частен фонд към НОИ само веднъж, съобщава БНР.

Това се отнася за хората, които вече имат осигурителен стаж и са родени след 31 декември 1959 г. Засега срок, в който всеки трябва да декларира решението си, не е посочен. Ако не подадем специална декларация, партидата остава в частния фонд. 

Указанието идва дни след като финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че вероятно възможността да местим партидата си повторно от НОИ към частен фонд ще бъде дадена. 

За хората, които тепърва започват трудовия си стаж, е дадена една година, в рамките на която да заявят волята си. Ако не го направят, партидите им автоматично отиват в държавното обществено осигуряване. Също така във времето, в което вече се осигуряват, но не е изтекла годината и те не са посочили частен фонд, парите ще отиват в НОИ.

Това означава, че ако един човек започне да се осигурява за първи път през февруари, но посочи частен фонд чак през ноември, 5-те процента от вноската му, които отиват за втора пенсия, ще се трупат в НОИ до ноември.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив