19 Април 2024, 00:43 Днес (0) | Вчера (11)

НАП и МФ готови с казуса за единната сметка

06 Февруари 2014 17:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 февруари 2014, 17:38
Под лиценза на creativecommons

Вчера стана ясно, че КС е отменил единната сметка с довода, че тя застрашава здравните и осигурителни права на гражданите

Министерство на финансите и НАП ще предложат до дни промени в данъчно-осигурителната сметка в съответствие с решението на Конституционния съд, съобщиха от НАП.

 

Единната сметка бе въведена с промени в Данъчно-процесуалния кодекс (ДОПК) в края на 2012 г. Тогава бяха премахнати отделните сметки за плащане на данъци и на осигуровки и бе въведен принципът всяка новопостъпила сума да покрива най-старото задължение.

Така стана възможно вноски за пенсии или за здраве автоматично да отиват за погасяване на данъци, а данъкоплатецът да бъде лишен от правото да решава кое свое задължение да покрива с предимство. Миналата година обаче бяха приети промени в закона, чрез които граждани и фирми имаха възможност да декларират за кое от задълженията им да отиват парите.

Искането към КС да разгледа казуса бе внесено от лидера на Синята коалиция Иван Костов и група народни представители през 2012 г.

Експертите на двете ведомства са подготвили няколко варианта, като при всички тях е предвидена възможността граждани и фирми да могат да избират вида на публичните си задължения, които плащат.

В началото на следващата седмица различните варианти ще бъдат обсъдени на среща с работодателските организации и синдикатите, след което избраният от тях ще бъде внесен в Народното събрание.

Предстоящите плащания на данъка върху доходите на физическите лица с 5% отстъпка до 10 февруари, както и вноските за данъка върху добавената стойност с краен срок до 14 февруари ще се извършват по досегашния ред на внасяне на задълженията, тъй като решението на Конституционния съд все още не е влязло в сила.

Мотивите на Конституционния съд

 

Според съда има вероятност и при новите изменения от 2013 г. граждани да изгубят здравните си права въпреки че редовно си плащат вноските. Според закона правата се губят ако не са платени здравни вноски за 3 м. през последните 3 г. Проблемът може да възникне, ако е имало неплатени здравни вноски преди този срок. Тогава внесените пари сега ще покриват тези задължения и при натрупване на 3 месечния срок лицето може да остане без здравни права. Разбира се законодателят е дал възможност за обезсилване на стари задължения с давност над 5 г., но затова трябва да бъде подадена морба до съответната институция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив