29 Март 2024, 15:21 Днес (10) | Вчера (11)

НАП предоставя нова електронна услуга

20 Януари 2022 12:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2022, 12:53

Националната агенция за приходите предоставя нова електронна услуга, с която се дава възможност на потребителите да подават онлайн искане за възстановяване или прихващане на надвнесени суми.

Електронната услуга "Приемане на искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми" е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или квалифициран електронен подпис (КЕП) в група "Плащане и изчисляване" в Е-портала на НАП. Чрез нея потребителите вече могат и онлайн да попълнят необходимите данни във формуляра, да прилагат документи към него, след което да го подадат. 

С искането лицата могат да заявят желанието си да им се прихващат или възстановяват надвнесени или недължимо събрани суми за данъци, задължителни осигурителни вноски, наложени от органите по приходите глоби и имуществени санкции и други. 

Услугата предоставя възможност за избор на вида на надвнесените суми, които може да бъдат прихванати/възстановени - ДДС, корпоративен и други данъци по ЗКПО, данък върху доходите на физическите лица, осигурителни вноски за ДОО/НЗОК/ДЗПО, принудително събрани публични вземания, вкл. глоби, имуществени санкции и др. Потребителите ще имат възможност да преглеждат подадените от тях искания с избор на бутон "Подадени данни" от реда на съответната услуга в персоналния си екран.

Подаденото електронно искане се обработва в 30-дневен срок.

Достъпът до електронната услуга се предоставя, съгласно Правила за ползване на електронните административни услуги на НАП, предоставяни с квалифициран електронен подпис.

За получаване на достъп до услугата от упълномощено лице следва да бъде подадено отново "Заявление за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице" или "Известие за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице". 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив