18 Април 2024, 04:06 Днес (0) | Вчера (11)

НАП разсрочва данъци и осигуровки на фирми с дългове

11 Октомври 2013 15:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 октомври 2013, 15:58
Под лиценза на creativecommons

Процедурата включва отправяне на писмено искане до агенцията, която определя процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащането на задължения към бюджета

Всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения и чиито банкови сметки са запорирани от НАП, може да поиска от приходната администрация да й бъде разрешено да плаща дълговете си на части с издаването на разрешение за неотложно плащане, съобщиха от НАП. 

Процедурата включва отправяне на писмено искане до агенцията, която определя процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащането на задължения към бюджета, а част от средствата да продължат да се използват за неотложни плащания по договори, свързани с основната им дейност, като например плащания към доставчици, за заплати на персонала и др. подобни. 

Задължителни условия за разрешаване на неотложно плащане са сумите да са дължими по договори, свързани с основната дейност на длъжника и възможността забавянето или неплащането на тези суми да доведе до тежки стопански последици за длъжника. 

Най-често държавата в лицето на НАП задържа между 20 и 30% от всички постъпления по банковата сметка на фирмата, получила разрешение за неотложно плащане, допълват още от приходната агенция. Възможно е да се договори и месечна сума, която да се отчислява от банковата сметка на длъжника. 

За да получи възможност да плаща на части, длъжникът трябва да представи и банкови извлечения за доказване на паричните потоци; прогноза за очакваните приходи и разходи за периода, за който се иска разрешението, както и обезпечение на целия си дълг, заедно с изтеклите лихви. Най-често за дообезпечение на публичното вземане служат превозни средства, машини, оборудване, недвижими имоти. 

Обикновено разрешенията за неотложни плащания се издават за период от един до 3 месеца, но няма пречка да бъдат продължени, ако длъжникът спазва договорените условия. Процедурата по издаване на разрешение обикновено трае не повече от 7 дни. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив