08 Юли 2024, 20:38 Днес (2) | Вчера (0)

НЗОК реже масово леглата на болниците

09 Юни 2016 09:06 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 юни 2016, 09:09

Няма обаче намаление на случаите, които касата ще плати

Нови и нови болници обявиха, че здравната каса ще финансира по-малко от леглата им, а критериите за сключване на договорите за тази година са почти неизпълними, предаде в. Сега.

И двете болници на новото частно болнично обединение "Аджъбадем Сити клиник" - "Сити клиник" и "Токуда", също имат намаление на леглата, за които да сключат договор с НЗОК за тази година, каза изпълнителният директор на структурата Илиан Григоров. При "Сити" то е 20%, но според Григоров обемът дейност, който касата ще плати, т.е. лекуваните пациенти, е същият като миналата година. "Трудно ще запълним тези обеми с по-малкото легла", каза той. Освен това например кардиологичното отделение по норматив трябва да има 30 легла, за да му се признае трето ниво на компетентност от здравното министерство и да има право да работи и по най-сложните клинични пътеки. Договорът с касата обаче предвижда да се финансират по-малко легла.

Вече стана ясно, че в София леглата на частната СБАЛ "Свети Лазар", за които ще плаща НЗОК, ще бъдат намалени с 84%. С 48% по-малко ще бъдат те в МБАЛ "Сердика". В други частни болници в страната като "Каспела", "Пълмед" и "Вита" орязването е между 33 и 50 на сто. В общинската болница в Севлиево спадът е с 51%. В Дупница и частната, и общинската болница имат намаление - от 160 на 96 в частната и от 180 на 120 в общинската.

Областната болница в Русе едва е получила право да продължи да оперира деца, съобщи БНР. Детският хирург в града е един и работи в частната болница, която е на приземния етаж на държавната, но от тази година касата не сключва договор с болница за детска хирургия, ако на територията на града има друго лечебно заведение, което разполага с такъв специалист. В крайна сметка държавната болница е подписала контракт с детски хирург от друг град. Тя ще получи договор за едва 15 легла в клиниката по изгаряния, а оставащите по здравна карта 10 се полагат на клиника по естетична хирургия на частна болница. За пътека за недоносени бебета се изисквала квалификация на лекарите, каквато у нас имат единици, но там е постигнат компромис.

Касата сключва договори с болниците до 15 юни. След това трябва да стане ясно кои са най-ощетените лечебни заведения, а също и дали сериозното намаление на леглата значи и намален обем дейност, т.е. дали касата ще плаща за по-малко пациенти, или просто болниците ще приемат същия брой случаи, но ще издържат по-малко легла. Общо според здравната карта от 38 284 легла за активно лечение у нас излишни са едва 2429, въпреки че България е в челото на ЕС по брой болнични легла на глава от населението.

ПАЗАР

Плановете на новата болнична структура - "Аджъбадем Сити клиник", са за инвестиции, разширяване и привличане на пациенти и извън България, обявиха от обединението при официалното подписване на сделката за придобиване на болница "Токуда" и 76% от "Сити клиник" от турската верига "Аджъбадем". Основно внимание и съответно инвестиции в апаратура и технологии ще има в онкологията, сърдечно-съдовите болести, неврологията и детското и майчиното здраве. Болниците ще имат гама-нож, робот Да Винчи за гинекологични операции, какъвто у нас има само в Плевен, ще се изградят мозъчен и трансплантационен център. Идеята е да се развива здравен туризъм подобно на практиката на веригата и в Турция, а търсените пазари са не само този на ЕС, но и на Русия. Веригата планира да се разраства и в България, като начало във Варна и Бургас, може да открие и детска болница след време.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8069
GBP 2.4796 2.4887 2.3115
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив