28 Март 2024, 19:07 Днес (11) | Вчера (12)

НЗОК смята на дамали срока на валидност на Европейската здравна карта

05 Август 2016 13:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 5 август 2016, 13:55

Документът да важи шест месеца вместо година, обмисля Здравната каса

Срокът на валидност на Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) да се намали на шест месеца. Това са обсъждали по време на заседание на Надзорния съвет експерти от Здравната каса, става ясно от стенограмата от заседанието.

Сега картата важи за една година от издаването й.

Причината надзорниците да обсъждат намаляване на срока е, че част от разходите, заплащани от НЗОК по издадени карти, са за неосигурени лица. 

"3% от разходите, които плащаме по издадени карти са на лица, които са си платили вноските, възстановили са си правата, извадили са си карти и са престанали да плащат, т.е. в момента на ползване на помощта те са били без права", посочва експертът от касата Таня Кирилова.

От дискусията между членовете на надзора разбираме, че се търси начин касата да не плаща за получени здравни услуги зад граница без лицето да има здравни права, защото Здравната каса е платила за оказаната медицинска помощ, тъй като според европейския регламент в срока на валидност на ЕЗОК държавата на приносителя е длъжна да покрие всеки разход, одобрен от касата в държавата, в която е използвана помощта.

Членовете на надзора не споменават каква сума е платила касата за подобни казуси - за лечение в чужбина на неосигурени български граждани. Става ясно обаче, че надзорниците имат съмнения за това какви услуги точно са били извършени по спешност на лицата и обсъждат механизъм да поискат от чуждите си партньори такава информация.

Европейската здравноосигурителна карта се издава безплатно. При необходимост тя дава достъп до спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ – държавно медицинско обслужване по време на временен престой в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария при същите условия и на същите цени като за лицата, осигуряващи се в съответната държава.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив