03 Май 2024, 03:29 Днес (0) | Вчера (13)

НОИ въвежда електронния регистър на болничните листове

25 Юни 2014 17:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2014, 08:45

Данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им ще се представят по електронен път

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди днес проект на Постановление на Министерски съвет за приемане на Наредба за реда за представяне в НОИ на данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им. Проектът на нормативен акт  е изготвен на основание чл.103а от Закона за здравето от междуведомствена работна група.

Проектът на наредба предвижда представянето и достъпът до данните, съдържащи се в издадените болнични листове и решенията по обжалването им, да се извършва по електронен път, чрез предоставяни от НОИ е-услуги. 

Като резултат от електронното представяне на тези данни в НОИ, необходимата медицинска информация за изплащане  на паричните обезщетения за временна неработоспособност ще се получава в съкратени срокове, след като е преминала през формален и логически контрол, заложен в използвания софтуер. По този начин ще се скъсят и сроковете за изплащане на обезщетенията на осигурените лица. Ще се намали съществено и броят на върнатите за корекция болнични листове.

Представянето по електронен път в НОИ на данните от издадените болнични листове ще спести на органите на медицинската експертиза разходите за получаване на бланки на болнични листове и ще им позволи да използват заложените в програмните продукти контроли. По този начин ще се сведат до минимум възможностите за грешки при въвеждане на информацията, а оттам и случаите на обжалване на болнични листове. Органите на медицинската експертиза ще имат достъп до информацията, съдържаща се в електронния регистър на болничните листове в реално време.

Утвърденият проект на наредба е съгласуван с представителите на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Предстои обществено обсъждане и внасяне на проекта на ПМС за приемане  от Министерския съвет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив