28 Април 2024, 07:59 Днес (0) | Вчера (0)

НОИ обединява всички свои електронни услуги в единен портал

25 Март 2024 12:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 25 март 2024, 12:25
НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) разработи и внедри Единен портал за електронни услуги (ЕПЕУ). Единният портал вече е достъпен през интернет страницата на НОИ, консолидира в себе си всички съществуващи в института платформи и уеб-приложения за предоставяне на административни и справочни услуги за парични обезщетения, помощи, пенсии и гарантирани вземания.

Той е интегриран с централизираните системи "е-Автентикация" и "Система за сигурно електронно връчване", поддържани от Министерството на електронното управление.

ЕПЕУ осигурява единна входна точка за достъп чрез използване на основните средства за електронна идентификация – персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ПИК на Националната агенция за приходите и всички видове квалифицирани електронни подписи (КЕП), издадени от доставчици на удостоверителни услуги у нас. Системата предоставя възможност осигурените лица, самоосигуряващите се и осигурителите с влизане само от едно място да заявяват широк набор от електронни услуги, организирани в пълен каталог на услугите.

Потребителите, идентифицирали се успешно през централизираната система "е-Автентикация", получават достъп до т. нар. "Електронно осигурително досие", в което са включени три отделни компонента – "Електронно осигурително досие за пенсия", "Електронно социалноосигурително досие за осигурени и самоосигуряващи се лица" и "Електронно социалноосигурително досие за осигурители".

Към момента ЕПЕУ e достъпен от рубриката "Е-услуги и справки" на интернет страница на НОИ, в която се намират и отделните входове на всички електронни услуги на института. За да се осигури плавен преход в обслужването на потребителите, цялото съдържание на страницата е запазено непроменено. Предвижда се впоследствие порталът да замени изцяло тази потребителска секция на сайта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив