29 Март 2024, 12:18 Днес (6) | Вчера (11)

НОИ отчита, че електронното обслужване става все по-предпочитано

12 Май 2020 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 май 2020, 11:48

Софиянци са най-активните потребители на електронните услуги, а жителите на селата остават привърженици на обслужването на място

Ограничаването на социалните контакти и изискването за дистанция между хората се оказва с пряк ефект върху работата на Националния осигурителен институт (НОИ) и формите за достъп до услугите му. Това показват резултатите от национално представително социологическо проучване, проведено от Алфа Рисърч през април т.г.
Данните сочат, че преди въвеждането на ограничителните мерки съотношението между посещенията "на място" и достъпа до интернет страницата на НОИ за получаване на желаната услуга е било две към едно. Около 50% от ползвалите услугите на НОИ посочват първата опция, а 25% се поставят в другата група. След промяната на ситуацията обаче в предпочитана форма за контакт с института се превръщат онлайн справките и административните услуги, като съотношението се запазва същото, но вече в полза на дистанционния достъп. И в двата случая около 25% от анкетираните са посочили, че ползват и двата начина за обслужване.

Удовлетвореността на клиентите при двете форми на обслужване е сходна, като отчетливо доминират положителните оценки. Посещението на място се оценява изцяло позитивно от над 50% от анкетираните, а недоволните са само 9%. При електронните услуги напълно удовлетворените се позиционират на същото ниво, докато отрицателните оценки намаляват значително до 5%. Софиянци са най-активните потребители на електронните услуги, а жителите на селата остават привърженици на обслужването на място.

Информацията, която НОИ предоставя на своите клиенти, е достъпна, ясна и изчерпателна - това е друг от основните изводи на проучването. Най-позитивна е оценката на клиентите за достъпността на информацията за предоставяните от институцията услуги. Изцяло удовлетворени са 43% от запитаните, още 36% са донякъде съгласни с това твърдение, 11% са се сблъскали с трудности при намирането на необходимата им информация. Без мнение са около 10%.

Относно яснотата на предоставяната отговорите с позитивна нагласа са близо 80%, неудовлетворението е около 14%, без мнение са 6%.

С най-висока доза критичност към задоволяването на нуждата им от специализирана информация се отнасят клиентите на НОИ по отношение на индикатора "изчерпателност". Около 15% от анкетираните считат, че не са получили пълния обем от търсената информация. Напълно и частично удовлетворените отново надминава границата от 77%.

И по трите индикатора най-голямо удовлетворение демонстрират хората над средната и в пенсионна възраст. С положителна оценка са най-вече жителите на по-малките градове и тези, които ползват по-често електронните услуги на НОИ. По-критични остават столичани и по-високо образованите, въпреки че и при тях позитивните оценки доминират значително.

Предоставяните в териториалните поделения на НОИ услуги се оценяват позитивно, като удовлетвореността от обема, качеството и количеството им е съответно 32%, 32% и 35%. Към тях се добавят и между 38% и 49% по-скоро положителни оценки. Скептиците са в диапазона 8%-10%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив