20 Април 2024, 01:54 Днес (0) | Вчера (10)

НОИ пуска електронен калкулатор за изчисляване на пенсиите

11 Декември 2012 12:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 декември 2012, 14:38
Под лиценза на creativecommons

По този начин хората ще могат да решат дали да се пенсионират или да работят още

 

От утре НОИ въвежда нова услуга - бъдещите пенсионери сами ще могат да изчисляват прогнозната си пенсия, съобщи директорът на Дирекция "Пенсии" в НОИ Елина Чалъкова. Услугата ще може да се намери на сайта на НОИ www.noi.bg. Услугата е лесно достъпна, но изпълнението й изисква попълването на лични данни /ЕГН, личен номер на чужденец /ЛНЧ/ или служебен номер/, чиято защита се осигурява чрез въвеждане на Персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ. Служебно системата проверява коректността на въведените идентификатори, както и дали на лицето е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст. В противен случай услугата не се изпълнява. При успешно преминаване през проверките услугата се визуализира на екрана.
Услугата ще е най-полезна за хората в предпенсионна възраст, защото може да се очаква, че получените данни ще се доближават максимално до реално прогнозираната пенсия. Така лицата ще могат да преценят колко ще вземат и ако желаят, ще могат да продължат да работят, за да повишат размера на своята пенсия, обясни управителят на НОИ Бисер Петков.
За да се възползва от системата, лицето трябва да има предварителна информация за следното: продължителност на трудовия/осигурителния стаж, придобит до 31.12.1996 г. включително, както и съответната категория труд /първа, втора или трета/; доход за избран 3-годишен период от последните 15 години от положения до 31.12.1996 г. стаж.
В случай, че лицето има данни за доходите си през тези 15 години, но не знае кой период е най-благоприятен за него, то може да направи предварително избор чрез програмен продукт на НОИ, публикуван на сайта. По достъпен начин в таблица се попълват данните за осигурителния доход, след което преценката се извършва автоматично. “Линк” към продукта за избор на 3-годишен период има през услугата „Изчисляване на прогнозна пенсия».
Трудовият стаж за периода до 31.12.1996 се въвежда изцяло от лицето, разпределен по категории. Стажът се посочва съобразно календарната продължителност по съответната категория. Извършва се сумиране на целия въведен стаж като календарна продължителност по категории и се визуализира общият стаж.
Данните за осигурителен стаж и осигурителен доход за периодите след 01.01.1997 г., налични в Регистъра на осигурените лица /РОЛ/, се извличат автоматично.
Създадена е още една възможност за лицата, които са работили при тежки и вредни условия на труд. Те могат да коригират данните си за осигурителен стаж, положен след 01.01.1997 г.
Продуктът не прави преценка на правото на пенсия според възрастта и осигурителния стаж на лицето, т.е. приема се, че има необходимите условия за пенсиониране.
НОИ планира електронизиране на още услуги. През първото тримесечие на 2013 г.е предвидено да стартират следните е-услуги: подаване на заявление за издаване на осигурителна книжка на самоосигуряващите се лица;
заявяване, издаване и изпращане на електронно подписани удостоверения за изплатени от НОИ  парични обезщетения и помощи от ДОО; заявяване, издаване и изпращане на електронно подписани удостоверения за получавана сума от пенсии и добавки.

До края на второто тримесечие на 2013 г. са планирани да заработят още 3 електронни услуги: подаване на заявления, издаване и изпращане на издадени удостоверения за осигурителен стаж и доход от осигурителния архив; заявяване, издаване и изпращане на електронно подписани удостоверения за получен доход от пенсии и добавки; подаване на електронно подписани уверения от висшите учебни заведения за изплащане на наследствени пенсии. Някои от услугите ще бъдат платени.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив