16 Юни 2024, 17:47 Днес (0) | Вчера (0)

НОИ разработва специален софтуер за лекарите

25 Октомври 2004 11:44 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Националният осигурителен институт (НОИ) разработва софтуер, с който болниците и личните лекари ще могат да проверяват здравноосигурителния статус на 30 - 40 пациенти едновременно, съобщи шефът на информационната система на НОИ Марин Калчев. Сегашният вариант на софтуера позволява само единични проверки

Идеята е на болниците, които губят по няколко минути за проверка на статуса на всеки пациент, а често им се налага да приемат по много хора наведнъж, каза Калчев. Това ще улесни и личните лекари, които ще могат да правят с една заявка справка за всичките си пациенти. Услугата ще е напълно безплатна за тях и ще е достъпна по същия начин, по който сега става проверката в масивите на НОИ. Наскоро джипитата поискаха да им се плаща допълнително, за да проверяват дали пациентите са осигурени.

До седмици НОИ ще открие телефон, от който пациентите също ще могат да проверяват дали имат пропуснати здравни вноски и за кои месеци. Това ще става само от цифрови телефони. Цената на справката ще е колкото на един обикновен разговор. НОИ преговаря и с мобилните оператори за въвеждане на същата услуга чрез SMS.


След като Народното събрание приеме промените в Закона за здравното осигуряване, с които се въвеждат облекчения за хората с пропуснати вноски, институтът ще започне да събира пари от длъжниците на здравната каса, съобщи управителят на НОИ Йордан Христосков. Тъй като здравните вноски са държавно вземане, те няма да бъдат опростени. Съществува риск обаче за част от тях да изтече петгодишният давностен срок, след който държавното вземане не може да бъде предявено. Затова НОИ ще разпрати писма на всички длъжници на здравната каса, с което ще прекъсне изтичането на срока. По данни на института около 70 млн. лв. са дълговете на гражданите за здравни осигуровки, като част от тях са разсрочени.

Около 20 хил. души, които получават заплата над 1200 лв. месечно, ще бъдат засегнати от увеличението на максималния осигурителен доход на 1300 лв. през следващата година, съобщи Христосков. Техните вноски ще донесат на НОИ през следващата година допълнително 7.5 млн. лв. Работодателите ще превеждат през 2005 г. с 0.5% по-малко във фонд "Безработица", от което приходите на НОИ ще спаднат с 39.9 млн. лв. Парите обаче няма да останат на разположение на компаниите, а с тях ще се създаде фондът за гарантиране на вземанията на работниците при фалит на предприятията.

Междувременно председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев предложи общата осигурителна тежест да бъде намалена от 36.2% на 15 на сто, а разликата да бъде разпределена за повишаване на доходите на всички работещи с 1.5 млрд. лв. и 1 млрд. лв. за работодателите. Това според Данев ще увеличи приходите на държавата от данък общ доход и ДДС и ще позволи на икономиката да генерира между 7 и 9% растеж.

Ръководството на НОИ възнамерява да спре възможностите за източване на обществени фондове чрез пенсиите за инвалидност. С промяна в законодателството ще бъде отнето правото на пенсионери с трудов стаж и възраст да кандидатстват и за инвалидна пенсия, съобщи Христосков. За да използват данъчни и митнически облекчения, безплатни транспортни карти и телефонни разговори, все повече хора се освидетелстват за инвалидност, като броят им достига 50 хил. годишно. Чрез засилване на контрола НОИ планира да намали броя на инвалидните пенсии наполовина.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив