29 Март 2024, 00:56 Днес (0) | Вчера (11)

НПО поиска спешни указания за населението по повод новия коронавирус

26 Февруари 2020 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 февруари 2020, 13:29

Населението трябва да е наясно как да действа, считат от Националната пациентска организация

Националната пациентска организация излезе с отворено писмо по повод новия коронавирус 2019-nCov. Документът е адресиран до министър-председателя, здравния министър, председателя на НС и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване. Според Националната пациентска организация, има неяснота какви действия трябва да предприемат българите и чужденците, които влизат у нас с туристическа и бизнес цел от райони-огнища, но са без симптоми. Такава неяснота цари и  при работодателите по повод техните контакти с партньори от такива райони, както и към техни служители, контактували служебно или лично с високорискови граждани.
Според официалните данни липсата на симптоми не означава липса на инфектиране и е необходим карантинен период за проследяване. Хората, които е възможно да са носители на вируса, но все още не проявяват симптоми, могат да заразяват други хора, подчертават от Националната пациентска организация и настояват, че липсата или недостатъчната информация и задължителни указания създава висок риск инфекцията да се разпространи безконтролно в населени места с висока концентрация на хора като София и Пловдив.
От НПО-то искат спешни указания към личните лекари и лечебните заведения, както и информационна кампания за населението какви профилактични, предпазни и ограничителни действия трябва да се предприемат, както и при какви условия е необходима самоизолация на високорискови пациенти. Тези действия да бъдат съгласувани с работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество между държавата, синдикатите и работодателите, за да се намали негативното влияние върху националната икономика. Освен това в указанията на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса ясно трябва да са регламентирани и отношението и действията на българската здравна система към здравнонеосигурените български граждани, гражданите на Европейския съюз, както и граждани извън страни от Европейския съюз, пристигнали у нас от високорискови райони или имали контакти на територията на страната с лица, развили заболяването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив