10 Май 2024, 08:24 Днес (0) | Вчера (10)

НС разреши едномесечен мораторуим върху цената на тока

25 Юни 2015 13:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 юни 2015, 13:15

Дали срокът на действия на стария ценови модел да бъде удължен с един месец все пак зависи от решение на регулатора, който се очаква да се произнесе утре

Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката, които дават възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да удължи със срок до един месец действието на стария регулаторен период, който приключва на 30 юни, предаде БГНЕС.

Още във вторник това предложение бе прието на заседание на ресорната парламентарна комисия за наблюдение на дейността на КЕВР. Въвеждането на своеобразен мораториум върху цените на тока бе поискано от бизнеса, който остро протестира срещу новия ценови модел, предложен от КЕВР. Вносители на поправката са депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Удължаването на срока преди влизането в сила на новия ценови модел има за цел да даде време на КЕВР да вземе под внимание три аргумента. На първо място, това е Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници и необходимостта от комуникация по нея с Европейската комисия. На второ място, удължаването според парламента е необходимо заради заявените намерения на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества. Третият мотив за едномесечния мораториум са проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция във ВЕИ дружествата, от които се очакват резултати до няколко седмици.

Приемането на поправката, въвеждаща едномесечен мораториум, би дало възможност на КЕВР да прецени нововъзникналите обстоятелства, посочват вносителите на поправката в Закона за енергетиката, които бяха приети от мнозинството в пленарна зала. Дали срокът на действия на стария ценови модел да бъде удължен с един месец все пак зависи от решение на регулатора, който се очаква да се произнесе утре.

В пленарна зала промените в Закона за енергетиката бяха приети на първо четене от 126 депутати от всички парламентарни групи с изключените на БСП, които гласуваха "против" и "въздържал се". Веднага след гласуването на първо четене поправките, уреждащи мораториума бяха подложени на гласуване и на второ четене.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив