03 Май 2024, 12:10 Днес (0) | Вчера (13)

НСИ и Група БФБ ще си сътрудничат в обмена на данни и пазарна информация

15 Май 2023 17:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 15 май 2023, 22:30
Пресцентър НСИ

Националният статистически институт и Група Българска фондова борса ще си сътрудничат в обмена и осигуряването на бърз и лесен достъп до данни и услуги за всички потребители.

Това предвижда споразумение, което подписаха председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов и ръководството на Група Българска фондова борса - доц. д-р Маню Моравенов - изпълнителен директор на БФБ, Константин Константинов – изпълнителен директор на Българската независима енергийна борса, Гергана Пападопулу - управител на "Файненшъл Маркет Сървисиз" (Financial Market Services).

Един от приоритетите, залегнали в документа, е "обмен на безпристрастна, обективна и навременна информация за състоянието на икономиката и околната среда, капиталовия пазар и пазара на електроенергия". 

Целта на споразумението е НСИ и Група БФБ да отговорят на динамичните процеси в икономиката и обществото, цифровизацията и глобализацията. В изпълнение на меморандума четирите организации ще работят за подробен и навременен обмен на данни с цел увеличаване броя на предлаганите информационни услуги.

"Събирането и обработването на данни е важен процес, за да се гарантира качеството и надеждността на статистическите данни и в работата си НСИ следва стриктно принципите, залегнали в Кодекса на европейската статистическа практика", посочи доц. Атанасов. За нас е важно да имаме надеждни партньори, особено в контекста на постоянните кибер заплахи, на които са подложени много държавни институции и частни организации, добави председателят на НСИ.

"В лицето на Група БФБ, НСИ има надежден партньор в споделената ни мисия да предоставяме надеждна, навременна и точна информация за капиталовия и електроенергийния пазари в България. Това партньорство е важна стъпка към по-голяма прозрачност и видимост за състоянието и тенденциите в развитието на икономиката и устойчивото представяне на компаниите", каза доц. Моравенов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив