29 Март 2024, 04:32 Днес (0) | Вчера (11)

НСИ отчита влошаване на стопанската конюнктура през октомври

28 Октомври 2016 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 октомври 2016, 12:59

По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в промишлеността и търговията на дребно

През октомври 2016 г. общият показател на бизнес климата намалява с 1.3 пункта в сравнение с предходния месец, съобщиха от НСИ. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството запазва приблизително равнището си от септември. Единствено в сектора на услугите стопанската конюнктура се подобрява.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността” спада с 4.4 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита и по-неблагоприятни прогнози относно износа и производствената активност през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем, затрудняващ дейността, посочен от 46.1% от предприятията.
По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През октомври съставният показател "бизнес климат в строителството” запазва приблизително равнището си от септември. Според строителните предприемачи настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, но прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани. Същевременно и очакванията им за нови поръчки през следващите шест месеца са леко влошени.
Основните пречки за развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, макар че анкетата регистрира намаление на отрицателното им влияние.
Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 2.1 пункта спрямо предходния месец в резултат на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро” към запазване на "същото”. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-умерени.
Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността.
По отношение на продажните цени търговците предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През октомври съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите” нараства с 4.4 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно настоящото търсене на услуги обаче са влошени, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.
Основните проблеми за развитието на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.
Относно продажните цени в сектора очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив