24 Април 2024, 17:08 Днес (12) | Вчера (6)

НЦИОМ: Намалява одобрението към държавните институции

11 Юли 2012 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2012, 12:12

На този фон изключение прави националното радио, което добавя 3% одобрение и достига най-високият си рейтинг за последната година

В сравнение с месец май от 2 до 6 пункта намалява одобрението към всички държавни институции. Съдът, прокуратурата и полицията губят по 2% одобрение, парламентът – 3%, а кабинетът – 4%.  Това става ясно от огласени днес данни на НЦИОМ за обществено-политическите нагласи на българите в края на юни и началото на юли 2012 г.

 

На фона на растящата критичност към управлението през изминалия месец, ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5%. В момента за ГЕРБ биха гласували 26,6% от пълнолетните българи. Електоралното влияние на БСП не се променя за последния месец и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева, която бе основана по време на провеждане на изследването, е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Засега симпатии към личността на Меглена Кунева по-масово декларират левите избиратели. В същото време обаче, сред готовите да гласуват за новата партия превес имат центристки и дясно ориентирани избиратели.

ДПС има електорално влияние от 6,4% в началото на юли, а Атака – от 2,5%.

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент. Поотделно СДС и ДСБ обаче имат близки и невисоки електорални дялове, от по 1,6% – 1,7%.

От НЦИОМ уточняват, че теренната работа по настоящото изследване стартира десет дни след най-масовите протести на Орлов мост срещу промените в закона за горите. Изследването се проведе в период, когато позициите на страните по конфликта бяха огласени, публично коментирани и анализирани. Също през месец юни бяхме свидетели на взривовете в складове с боеприпаси при Петолъчката. Теренната работа по изследването съвпадна и със съобщението за увеличение на цените на тока и на природния газ.

Армията губи близо 6% одобрение през изминалия месец, доколкото общественото внимание се фокусира върху взривовете край с. Лозенец, Ямболско.

На този фон изключение прави националното радио, което добавя 3% одобрение и достига най-високият си рейтинг за последната година.

За последния месец намалява одобрението към ръководителите на основните държавни институции – с 6% към премиера, с по 3% към президента и към вицепрезидента. С 4 пункта расте неодобрението към работата на председателя на парламента.

От началото на протестите критичността към премиера нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Класацията на министрите към началото на юли се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети – Вежди Рашидов. В контекста на събитията от последния месец расте критичността към работата на министъра на земеделието и горите, чието одобрение спада с 6 пункта. Макар да е най-одобряваният министър от избирателите на ГЕРБ, вицепремиерът Цветан Цветанов също губи 6% от одобрението за работата си. Най-ниско одобрение в началото на юли получават правосъдният министър Диана Ковачева и транспортният Ивайло Московски.

Отново се регистрира трайно и високо неодобрение към работата на финансовия и социалния министри.

Общите критични настроения през месеца се пренасят и върху политици и публични лица, които традиционно имат висок рейтинг. С 6% спада одобрението към българския еврокомисар Кристалина Георгиева, с 5% – към кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

С 6% намалява одобрението и за Меглена Кунева, което вероятно се дължи на отдръпването на хора, които по принцип й симпатизират, но не приемат политическия й проект и декларираната от нея дясна ориентация.

Лиляна Павлова, Николай Младенов и Свилен Нейков са министрите, одобрението за работата на които е по-висок дял от неодобрението.

За момента ГЕРБ имат около 30% подкрепа сред всички избиратели, БСП – 18%. ДПС и БГ на Меглена Кунева – по около 6%.  Това заявява вчера директорът на Института за социални изследвания и маркетинг Мира Радева в Proинтервю.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив