01 Юли 2024, 05:04 Днес (0) | Вчера (0)

На Витоша е открита бактерия, която може да промени световната медицина

05 Ноември 2015 14:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2015, 11:59

Бактерията лептотрикс може да послужи за възстановяване на скъсани нервни връзки, протезиране и създаване на изкуствена ретина

Откритата на Витоша бактерия лептотрикс може да послужи за възстановяване на скъсани нервни връзки, протезиране и създаване на изкуствена ретина. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" по БНР проф. Иван Недков от Института по икономика към БАН. Той обясни, че бактерията лептотрикс, която може да бъде използвана за създаването на биочипове, е открита от български и японски учени: "Ходихме на разходки с нашите японски колеги. По време на една от разходките край хижа "Алеко" намерихме в един поток, че там има следи от лептотрикс. Ние започнахме съвместни търсения с нашите колеги от Биологическия факултет под ръководството на проф. Венета Грудева. Ентусиазмът на нейните възпитаници беше забележителен. Ние получихме от Фонд "Научни изследвания" първите средства за такива изследвания през месец януари"

Идеята на проекта е бактерията да бъде култивирана в изкуствена среда и да можем да я научим да прави това, което на нас ни е необходимо. Едно от приложенията на бактерията са тръбички с наноразмери, в стените на които има кристализирани наночастици от магнитни сили. При култивиране в определени среди може да се получат магнитни частици – магнетик, които са едни от силните оксидни магнити. Могат да бъдат създадени чипове. Те откриват възможност за възстановяване на скъсани нервни връзки и протезиране. Работи се по проекта за създаване на изкуствена ретина.

Учените срещат трудности при изолирането на бактерията, обясни преподавателят в катедра "Микробиология" в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Венета Грудева: "За да бъде успешно изолирана бактерията, до голяма степен трябва да бъдат имитирани условията на естественото обитание. Потоците, в които тя се среща, са бавнотечащите води с определено съдържание на разтворен кислород, желязо и малко органика. Всичко това създава много сериозни затруднения в лабораторията".

Тя беше категорична, че водата, в която има лептотрикс, не е замърсен или опасна за човека.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8285
GBP 2.4796 2.4887 2.3121
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив