20 Април 2024, 15:32 Днес (0) | Вчера (10)

На европейци може да отказват социални обезщетения през първите 3 месеца в друга страна от ЕС

25 Февруари 2016 13:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2016, 13:35

Отказът не предполага индивидуална проверка

В решението си от днес Съдът на ЕС потвърждава своята неотдавнашна практика, според която държавите членки на ЕС могат да изключат от кръга на лицата с право на определени социални обезщетения (като германските помощи за покриване на разходи по издръжката за търсещите работа лица и техните деца) гражданите на други държави членки през първите три месеца от пребиваването им.

Съдът припомня, че съгласно Директивата за "гражданството на Съюза" гражданите на Съюза имат право на пребиваване в друга държава членка за срок до три месеца без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт. При положение, че за този период държавите членки не могат да изискват от гражданите на Съюза да притежават достатъчно средства за издръжка и лична медицинска застраховка, Директивата им разрешава, за да запазят финансовото равновесие на своята система на социална сигурност, да откажат да отпуснат на тези граждани всякакво право на социално подпомагане през първите три месеца на пребиваване. Според Съда този отказ не предполага проверка на личното положение на съответното лице.

С това решение Съдът отговаря на въпросите на Landessozialgericht Nordrhein-Westfalen (съд от по-горна степен по социални спорове на провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия), който трябва да разреши спор между испанското семейство Peña-García и германски Център за заетост. Последният отказва да отпусне германските помощи за покриване на разходи по издръжката на Joel Peña Cuevas и сина му за първите три месеца от тяхното пребиваване в Германия. Всъщност германското законодателство предвижда, че чужденците по принцип не получават такива помощи през първите три месеца на пребиваването си. Peña Cuevas и синът му пристигат в Германия в края на юни 2012 г., няколко месеца след García-Nieto и тяхната дъщеря. Към тази дата García-Nieto вече работи редовно в Германия, за което, считано от юли, е задължително осигурена в германската социалноосигурителна система. Считано от същия месец семейството получава семейни надбавки и в края на август 2012 г. децата тръгват на училище.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив