20 Април 2024, 14:47 Днес (0) | Вчера (10)

На летище София вече има термокамера заради коронавируса

03 Февруари 2020 15:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 февруари 2020, 14:30
Министерство на здравеопазването

На двата терминала на Летище София работят най-малко 10 представители на здравните власти

На двата терминала на Летище София работят най-малко 10 представители на здравните власти, както и съответните екипи на Главна дирекция "Гранична полиция" към МВР, летищните власти и Агенция "Митници". Между тях има създадена необходимата координация във връзка с разпространението на новия коронавирус. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг на Летище София, където на представителите на медиите бяха демонстрирани както работата на здравните, граничните и летищните власти, така и механизмът на функциониране на термокамерния контрол.
Всички пътници минават през термокамерен контрол, който определя точната температура на всеки един. Ако температурата е над 37℃, пасажерът бива отведен в изолирана стая, където попълва анкетен лист. Определя се неговото здравословно състояние – къде е пребивавал, дали има болки, чувства ли неразположение и други. Предоставя му се брошура, в която е описано какви по-нататъшни действия следва да бъдат предприети. Хората с температура се извеждат през отделен изход, откъдето ги поема санитарен автомобил с медицински екип. На база организацията, която е създадена с Военномедицинска академия-София, УМБАЛ "Св. Марина" във Варна и УМБАЛ Бургас, лица с евентуално заболяване се привеждат в инфекциозната структура на съответното лечебно заведение. Взети са необходимите мерки да не се позволява контакт на потенциалните заразени с останалите граждани. Това обясни министър Ананиев пред представителите на медиите.
Като полети, към които властите подхождат с особено внимание, здравният министър посочи пристигащите от Истанбул, Москва и Доха. По думите му само в рамките на вчерашния ден от тези дестинации са пристигнали няколко десетки граждани от различни държави и всички те са подложени на термометричен контрол. "Само при един човек от шестима души, пристигнали в България от Китай и кацнали във Варна, е установено леко повишение на телесната температура – 37.1℃. Въпреки ниската температура това ни даде основание да го изолираме и да бъде поставен под специално наблюдение в УМБАЛ "Св. Марина", посочи здравният министър.
На Терминал 1 на Летище София термокамера вече е монтирана, като в момента текат последните тестове на софтуера и днес тя ще заработи. До петък ще бъдат получени още три термокамери – за летищата във Варна и Бургас и една резервна за летището в София. До тогава термометричният контрол се осъществява чрез мобилна апаратура.
През настоящата седмица предстои заседание на Съвет на министрите на здравеопазването в Брюксел, в рамките на което ще бъдат обсъдени общоевропейските здравни мерки.

Междувременно Европейският център за превенция и контрол на заболяванията изезе с подробна информация за новия коронавирус – 2019-nCov.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив