24 Април 2024, 05:01 Днес (0) | Вчера (6)

На първо четене: Плащанията в брой – вече само до 5000 лв.

08 Ноември 2017 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 ноември 2017, 11:46
Под лиценза на creativecommons

Депутатите решиха още да отпадане отстъпката от 5 на сто за физическите лица върху данъка за довнасяне при подаване по електронен път на годишната данъчна декларация

Намалява се прагът за ограничаване на плащанията в брой от 10 000 лв. на 5 000 лв. Това реши парламентът реши с промените в Закона за данък върху добавената стойност на първо четене, предаде БГНЕС. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, с които да се намали прагът за ограничаване на плащанията в брой от 10 000 лв. на 5 000 лв. Според вносителите предложеният праг е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро. Освен това промените целят и данъчно задължените лица да се задължават да подадат заявление за регистрация в 7-дневен срок от датата, на която въз основа на обема и характера на извършваната дейност, могат да направят обосновано предположение, че ще достигнат облагаем оборот от 50 000 лв. или повече в рамките на текущия и следващия месец. Според вносителите от Министерски съвет това предложение цели да противодейства на лицата, които избягват регистрация по ЗДДС при извършване на облагаема дейност за определен период от годината. Предлага се в случаите на прекратяване на юридическо лице без ликвидация, или на неперсонифицирано дружество, или на осигурителна каса, данъчно задължените лица да бъдат дерегистрирани по закона служебно от органите по приходите.

Депутатите решиха още да отпадане отстъпката от 5 на сто за физическите лица върху данъка за довнасяне при подаване по електронен път на годишната данъчна декларация, предаде Дарик. Ефектът върху бюджета от предложената промяна ще бъдат допълнителни приходи за около 1,2 млн. лв. за 2018 година, е пресметнал кабинетът.
 
От 2018 г. годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, както и тази, изготвяна и подавана от предприятията, ще бъде само по електронен път. От ДПС възразиха, че за самоосигуряващите се, особено там, където няма интернет, ще бъде много трудно да подадат е-документа и това ще ги принуди да плащат допълнително на някого да го направи.
 
Съкращава се срокът - до края на февруари вместо до 30 април, в който предприятията и самоосигуряващите се подават справката за изплатените през годината в т.ч. и през 2017 г. доходи на физическите лица.

Занапред ще се прилагат доказателства, вместо сегашните удостоверения, към годишната данъчна декларация за внесения в чужбина налог и задължителни осигурителни вноски, издадени от компетентните власти на другата държава. Всички са обвиняеми, защото трябва да прилагат "доказателства", но никъде в закона не се обяснява какви са тези "доказателства", коментира Адлен Шевкед.
 
С промените се дава възможност на местните физически лица да декларират в годишната си декларация придобитите през годината, в т.ч. и през 2017 г., необлагаеми доходи.
 
От акциз се освобождават цигари и тютюн за пушене до 1000 къса, до 2 кг годишно, предназначени само за научни изследвания и за изследвания, свързани с качеството на продукцията.
 
Забранява се регистрирането на електронен административен документ или издаването на документ на хартиен носител/когато компютърната система не работи/ за акцизни стоки, които не са произведени или постъпвали физически в данъчния склад.
 
С изменения в Закона за местните данъци и такси всички видове ремаркета ще се облагат само в състав с моторното превозно средство категория N.
 
Както ДПС, и левицата не подкрепи законопроекта, защото в него се предлагат промени в десетки данъчни закони без разчети. БСП не подписва празни чекове, заяви Румен Гечев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив