04 Май 2024, 03:40 Днес (0) | Вчера (0)

На територията на страната няма населени места без електрозахранване, водоснабдяване и прекъснати телефонни връзки

16 Септември 2005 13:11 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Продължават отводнителните и възстановителните дейности в засегнатите от дъждовете райони

По данни на Ситуационния център на ДА “ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА”, към 12:00 ч. днес продължава обявеното “кризисно положение” в общините Елин Пелин и Своге, Софийска област; Велинград, област Пазарджик; Стамболийски, обл. Пловдив и районите Кремиковци и Нови Искър, общ. София.
Вследствие на падналите проливни дъждове в областите, Варна, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен и София са наводнени приземни етажи на къщи, подлези и обществени сгради.
Нивата на реките Дунав, Скът, Огоста, Искър, Ботуня и Въртешница са в границите на нормалното. Наблюдават се нивата на реките Вит, Осъм и Златна Панега.
Повишено е нивото на река Янтра, вследствие на което са наводнени къщи и улици в гр. В. Търново.
В с. Обединение, община Полски Тръмбеш, област В. Търново от повишеното  ниво на р. Елея са наводнени приземни етажи и дворни места на 40 къщи.
Река Ломя е излязла от коритото си в района на с. Враня, община Левски, област Плевен. Залети са приземни етажи на частни домове, дворни места и земеделски земи.
Язовир “Ал. Стамболийски”, област В. Търново прелива през преливника, но няма опасност от възникване на наводнения. В област Враца преливат през преливниците два язовира:”Сухият път”, с. Мраморен и “Косталово”в с. Косталово.
Извършва се постоянно наблюдение на нивата на язовирите и реките.
Продължава работата на военнослужещи от БА по възстановяването на диги по поречието на р. Лесновска.
Укрепват се  дигите по поречието на р. Черни Лом, община Попово, област Търговище.
Активизирани са свлачищни процеси  в района на кариера “Чириковец”, гр. Дряново и на общински път Скалско – Славейково. Засегнатите пътни участъци са сигнализирани и е организирано тяхното почистване. В село Горно Павликени, община Ловеч, от активирано свлачище са повредени мостови съоръжения в селата Лисец, Баховица, Смочан и Пресяка, община Ловеч. Има свличане на скално-земна маса на пътя Тетевен – с. Голям извор. Участъкът се почиства и движението е възстановено в едната лента.
На територията на страната няма населени места без електрозахранване,  водоснабдяване и прекъснати телефонни връзки.
Екипи на “Гражданска защита” извършват отводнителни дейности в засегнатите области.
В област В. Търново са залети частни домове, мазета и дворове в селата Водолей и Емен, и подстанция на “Електроразпределение” в с.Русаля. Има наводнени приземни етажи на къщи в селата Дъскот, Паскалевец, Върбовка, Михалци, Сломер, Мусина и Бутово. В гр. Бяла Черква наводнените къщи, приземни етажи и дворове са над 100, в с.Стамболово - 67 и в с. Долна Липница - 62.
Поради високото ниво на подпочвените води в с. Аспарухово, област Плевен има залети  дворове и приземни етажи на100 къщи.В селата Градище и Варана е спряно водоподаването поради затлачване на помпените станции.
Отводняват се къщи, стопански постройки и дворове в общините Севлиево, с Козирог;  Троян, с. Глогово, област Габрово; в селата Хан Крум и Салманово, община В.Преслав, област Шумен.
Екипи на “Гражданска защита” и РЗ “ПАБ” – Търговище работят по отводняването на жилищни сгради в селата Дриново и Еленово, община Попово, област Търговище.
Постоянните Общински комисии за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи ръководят дейностите по ликвидиране на последствията. В аварийно-възстановителните и отводнителните работи участват екипи на “Гражданска защита”, РС “ПАБ“, “Електроразпределение”, “ВиК”, Областните пътни управления и общински фирми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив