23 Април 2024, 23:05 Днес (6) | Вчера (13)

На фона на протести парламентът в Кипър отхвърли законопроект за приватизацията

28 Февруари 2014 09:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 февруари 2014, 09:41
Под лиценза на creativecommons

В. "Политис" коментира, че законопроектът за приватизацията, чието приемане "тройката" поставя като условие за изплащане на транша, е бил отхвърлен в резултат на възникнало разединение в по-малкия партньор в правителството

Правителството на Кипър днес ще заседава извънредно с намерението да внесе поправки в законопроекта за приватизацията, който снощи бе отхвърлен от парламента на страната на фона на гневни протести. Това става година, след като островът бе спасен от банкрут, съобщават вестниците в Никозия, цитирани от БТА.

В. "Филелефтерос" пише, че поправките са били приети от "тройката" международни кредитори (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ) и че законопроектът повторно ще бъде внесен за гласуване в парламента, така че да бъде одобрен преди срещата на Еврогрупата на 10 март, на която Никозия се надява да получи разрешение за следващия транш от финансовата помощ за острова.

В. "Политис" коментира, че законопроектът за приватизацията, чието приемане "тройката" поставя като условие за изплащане на транша, е бил отхвърлен в резултат на възникнало разединение в по-малкия партньор в правителството, Демократическата партия ДИКО, която оттегли своите четирима министри от управляващата коалиция заради несъгласие с условията за водене на преговорите с кипърската турска общност за повторно обединение на Кипър.

Заместник-председателят на партията Мариос Кароян и още четирима депутати са гласували против законопроекта за разлика от своя лидер Николас Пападопулос, който го е подкрепил. Изненада е била поднесена и от съветник на лидера, който също гласувал против, като неговият глас в крайна сметка е натежал за отхвърляне на проекта.

Така законопроектът е бил отхвърлен с 25 гласа "за", 25 "против" и 5 "въздържали се". В негова подкрепа са гласували депутатите от управляващата партия Демократически сбор ДИСИ, трима депутати от ДИКО, един от Европейската партия ЕВРОКО и един независим депутат. "Против" са били депутатите от комунистическата АКЕЛ, социалдемократите от ЕДЕК, един депутат от еколозите и Гражданският алианс. Петима депутати от ДИКО са се въздържали.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив