02 Май 2024, 00:36 Днес (0) | Вчера (0)

Наводнение в Казанлък, свикват кризисен щаб в Търново заради нивото на р. Янтра

26 Май 2016 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 май 2016, 09:53

В Габрово свлачище е отнесло със себе си автомобили, а на пътя Шипка-Габрово се е появила огромна пукнатина

Невиждано от 50 г. наводнение заля Казанлък, предаде БГНЕС. Цяла нощ огромни камиони превозват строителни отпадъци, с които се строи дига на р. Стара река, която снощи придойде и отнесе брега си и част от път. Няколко багера също са на мястото на бедствието. Те разпределят докараните строителни отпадъци. Спрени са електричеството, водата и газоподаването в квартал Дерелика. Придошлата река е съборила няколко електрически стълба и е отнесла части от водопроводната мрежа и канализацията.

Сутринта спря да вали, но в планината в района на Бузлуджа и Шипка вали пороен дъжд, който се стича по коритото на Стара река. Река Тунджа преля от коритото си и наводни пътя Казанлък – Стара Загора. Движението не е спряно, но се осъществява само в едната лента. Контролира се от екипи на пътна полиция.

Към момента ситуацията е овладяна, но се очакват още валежи, което ще затрудни работата на аварийните екипи. Няма данни за бедстващи хора.

На пътя край в. Шипка се е появила огромна пукнатина през пътното платно, съобщи бТВ.

Кметът на община Велико Търново свиква днес кризисен щаб заради продължителните валежи и повишеното ниво на р. Янтра. Водите й са се покачили с повече от 3 м. Повече от 10 часа състоянието на реката се следи от служители на общината. Частично са залети улици в селата Шемшево и Леденик, както и пътят, който свързва двете населени места.

Следи се нивото на река и в Габрово. Там свлачище край град е повлякло със себе си автомобили.

И днес отново през втората половина на деня ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Отново са възможни и градушки.

Хидролозите от НИМХ коментират, че нивото на Янтра при Велико Търново и до края на деня ще продължи да се повишава. Освен по Янтра, опасност от други локални поройни наводнения днес има и по течението на Вит и Осъм.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив