15 Май 2024, 09:57 Днес (2) | Вчера (11)

Наводнения в Унгария и Германия предизвикаха огромни щети

10 Юни 2013 09:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2013, 09:49

Най-тежките наводнения в Централна Европа от десетилетие мобилизираха хиляди войници и доброволци в Германия и предизвикаха масови евакуации

И днес столицата на Чехия е заплашена от проливни дъждове. В Германия вероятно ще отчетат огромни щети, българският участък на Дунав не е заплашен.

В неделя в североизточната част на Чехия, в района на Любенец, се стовари градушка, като ледените късчета бяха с размери 4 см. Стихията повреди покриви и автомобили, унищожи селскостопанската продукция. Няма пострадали хора. В неделя от проливните дъждове пострада полската столица Варшава. 

Най-тежките наводнения в Централна Европа от десетилетие мобилизираха хиляди войници и доброволци в Германия и предизвикаха масови евакуации. В страната говорят за национална катастрофа, а президентът Гаук посети районите около Елба, край Магдебург, където водата достигна 7 метра и половина при норма 2 метра.

Унгария се готви за потоп и укрепва пясъчните бариери в Будапеща, заради прогнозите преливащият Дунав да достигне исторически нива. Около 16.00 часа днес водата достигна своя пик от рекордните 8,90 метра, но дигите засега издържат. Следващите два дни са решаващи, предупреди унгарският премиер Виктор Орбан.

Хиляди доброволци и аварийни екипи укрепват дигите по Дунав в цяла Унгария. Защитата на столицата Будапеща е подсилена и трябва да устои поне до сряда. Водата не прониква в центъра, където е парламентът. Достигнатият днес пик е с около 35 сантиметра над стойностите при наводненията от 2006-та.

Най-малко 1200 души в 28 населени места на Унгария напуснаха домовете си, затворени са 44 пътни артерии. Спадането на Дунав ще продължи седмица и премиерът Орбан ще поиска парламентът да удължи тревогата, обявена миналата седмица.

Усилията в Германия са насочени към Магдебург в Саксония Анхалт. Там рухна дига по Елба южно от града, наложи се извеждане на около 150 души, останали след превантивната евакуация. Три хиляди души бяха евакуирани в квартал Ротензее, където е застрашена ключова трансформаторната подстанция.

"Войниците укрепват защитата при станцията през целия ден. Тук работят 700 войници. Едно е сигурно - ако загубим станцията, големи райони на Магдебург ще останат без ток" - твърди Андре Забцог.

Парадоксално, но яркото слънце принуди екипите да използват препарати срещу изгаряния и комари. Драматична е ситуацията и южно от Магдебург. Евакуират се градовете Барби и Акен, с население 8 хиляди души. Властите извеждат хората от центъра на град Витенберг в Бранденбург, там Елба достигна седем метра и половина. Рекордни нива се очакват и в Долна Саксония, Мекленбург - Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн. 

Според българските власти очакваната висока вода няма да причини щети в българския участък на реката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив