24 Април 2024, 06:33 Днес (0) | Вчера (6)

Над 100 души в Македония са ранени при размирици

28 Април 2017 08:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 април 2017, 09:28

Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател

Над 100 души в Македония бяха ранени снощи, след като гневна тълпа нахлу в парламента. Сред пострадалите има няколко депутати, включително и лидерът на опозиционната социалдемократическа партия Зоран Заев, съобщи Нова телевизия. По непотвърдена и непроверена информация депутат oт една от албанските партии е в тежко състояние и е с опасност за живота.
Македонският президент Георге Иванов призова за разум, отговорно поведение и спокойствие след сблъсъците. "Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", заяви Иванов.
За днес той организира среща, на която са поканени лидерите на всички партии, за да обсъдят ситуацията. Заев обаче е малко вероятно да присъства на тези разговори.

Междувременно, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе разговори с македонския президент и призова гражданите да не се поддават на провокации. Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател.

Насилието бе осъдено от върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини и от американското посолство в Македония.

Протестите предизвикаха тревога в съседна Албания, чието правителство призова "политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка". Властите в Косово също изразиха тревога.

Българското вътрешно министерство свика консултативна среща с участието на вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешния министър Пламен Узунов и ръководители на структурите в областта на сигурността. Участниците направиха анализ и оценка на ситуацията и на възможните варианти за нейното развитие. Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове. Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив