11 Май 2024, 09:34 Днес (0) | Вчера (10)

Над 12 млн. лева предвижда МТСП за подобряване на живота на хората с ментални увреждания

12 Октомври 2005 14:42 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Министерството на труда и социалната политика е подготвило проекти за финансиране за строително-ремонтни дейности за седем специализирани институции, които са на обща стойност около 2.5 милиона лева, дарени от холандското правителство

Близо 6 милиона лева за грижа за хората с ментални увреждания е осигурило Министерство на труда и социалната политика през 2004-2005 година. За подобряването на условията за пребиваване и предоставянето на услуги на хора с ментални увреждания, живеещи в 25 специализирани институции, Министерството на труда и социалната политика предвижда още 12.5 милиона лева. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на брифинг пред журналисти на 12 октомври 2005 г.
От началото на годината досега са разкрити 22 нови защитени жилища и дневни центрове, които предлагат социални услуги, алтернативни на институционалните грижи. През деветте месеца на годината отвориха врати 12 защитени жилища в общините Благоевград, Дряново, Разлог, Ловеч, Севлиево, Велико Търново, Карлово, Русе, Болярово, Гълъбово и Стара Загора. Открити бяха и седем дневни центъра за възрастни хора с увреждания (Видин, Благоевград, Хасково, Ловеч, Дряново, Враца и Горна Оряховица). През тази година заработиха и три нови центъра за социална рехабилитация и интеграция.
През август-септември 2005 г. Инспекторатът към изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане извърши втори национален мониторинг в 27 дома за възрастни хора с умствена изостаналост и 15 дома за възрастни хора с психични разстройства. “Въпреки положителните промени по състоянието на материалната база, които констатира проверката, все още има специализирани институции, чиито сгради се нуждаят от основен и текущ ремонт, реконструкция и модернизация, както и от ново обзавеждане и оборудване”, посочи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя подчерта, че положителна тенденция се отчита по изпълнението на стандартите и критериите за хранене, здравни грижи и образователни услуги. Вече са стартирани процесите на реинтеграция и деинституционализация посредством предоставянето на алтернативни социални услуги, сред които са програмите “Личен асистент” и “Социален асистент”, и разкриване на дневни центрове за хора с увреждания, центрове за социална рехабилитация и интеграция.
През 2004 – 2005 година в нови сгради са преместени три дома за възрастни с умствена изостаналост (с. Подгумер – София, с. Оборище – община Вълчи дол и с. Русокастро – община Камено). През 2005 и 2006 година предстои закриването и преместването на още три дома за възрастни (с. Горно Вършило – община Септември, с. Пастра – община Рила и с. Раздол – община Струмяни).
Министър Масларова посочи още, че в резултат на действията на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, през последните четири години децата, настанени в специализирани институции са намалели с около 3000. В момента в институции за деца с увреждания са настанени 9525 деца.
Според министър Масларова, положителната тендеция за намаляване на броя им се дължи на все по-големия брой на дневни форми на грижа за деца с увреждания, което е в съответствие с препоръките на европейските институции. На територията на страната вече функционират 29 дневни дома и центъра за грижи за деца с увреждания, а през миналата година започнаха работа 3 дневни центъра за деца и младежи с увреждания и 3 дома за временно настаняване на деца. Още 10 нови центъра за деца и младежи с увреждания и 3 приюта за бездомни, са разкрити от началото на 2005 година в страната.
Министерството на труда и социалната политика продължава да работи за изпълняване на препоръките на Европейския съюз в областта на грижата за децата и хората с увреждания, подчерта още министър Масларова. До края на годината ще бъде закрит Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Джурково, община Лъки, а децата ще бъдат преместени в домове в с. Петрово, Стара Загора и в София. В нова сграда ще живеят и децата от Дом за деца с умствена изостаналост в с. Борислав, община Пордим.
4868 деца са настанени в семействата на близки и роднини през последните две години, а други 66 – в приемни семейства. За същия период, благодарение на работата на отделите за закрила на детето, са предотвратени близо 8000 случая на изоставяне на деца.
Нормативната база в областта на грижата за децата в България е в синхрон с принципите на конвенцията на ООН за правата на детето. България има разработена Национална стратегия за закрила на детето. Една от основните стратегии в нея е намаляване броя на децата, отглеждани в специализираните институции и подобряване на условията за живот в тях.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив