18 Май 2024, 08:05 Днес (0) | Вчера (11)

Над 12 хил. са декларирали пред столичната НАП, че се осигуряват сами за здраве

14 Февруари 2013 15:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 февруари 2013, 15:52
Под лиценза на creativecommons

Здравноосигурителните права се губят, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца и/или не е подадена декларация образец 7

 

От началото на годината 12 104 жители на София, Перник, Кюстендил, Благоевград и София област са заявили пред столичната НАП, че се осигуряват за здраве сами. От НАП напомнят, че всички, за които възникне задължението сами да внасят здравноосигурителните си вноски /трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, студентите над 26 години и неосигурените на друго основание лица/ трябва да подадат декларация образец 7. Формулярът може да се получи на място в офисите на НАП или да се разпечата от сайта на приходната агенция.

 

Декларацията се подава до 25-то число на месеца, следващ този, когато е възникнало задължението в териториалните структури на НАП по постоянен адрес. Може да се изпрати и по пощата с обратна разписка.

От НАП уточняват, че за да не бъдат прекъснати здравните права на хората, които се осигуряват сами, е необходимо да бъдат изпълнени едновременно две условия – подадена декларация образец 7 и платени здравни вноски.

Здравноосигурителните права се губят, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца и/или не е подадена декларация образец 7. В случай че безработният сключи трудов договор или започне да се осигурява здравно на друго основание, задълженията по декларация образец 7 спират да се начисляват, уточняват от приходната администрация.

След сключване на трудов договор не е необходимо да се уведомява НАП за настъпилата промяна.

Месечната здравна вноска за осигуряващите се сами е не по-малко от 16.80 лв. и се внася до 25-о число на месеца, следващ този, за който се отнася.

От началото на тази година в платежното нареждане не се попълват полетата за период, за който се отнася плащането и основанието за него, а в полето за код за вид плащане се вписва код 11 11 11, когато се внасят данъци, здравни вноски и вноски за държавното обществено осигуряване.

Важно е да се знае, че с въвеждането на единната сметка постъпилите след началото на 2013 г. вноски се обвързват автоматично с вписаните в данъчно-осигурителната сметка на лицето задължения по реда на тяхното възникване. Всяко плащане се насочва към първото по време на възникване задължение. Това означава, че ако безработният има някакви стари задължения, преведените от него здравни вноски отиват автоматично за погасяване на стария дълг.

Затова преди плащането се подава заявление за приоритетно погасяване. В него изрично се посочва, че вноските са за здравно осигуряване. Такова заявление се подава преди всяко плащане на здравноосигурителни вноски, в случай че старият дълг не е погасен.

От НАП съветват безработните, за да има непрекъснато здравно осигуряване, да следват няколко стъпки:

1. Подаване на декларация образец 7

2. Подаване на заявление за приоритетно погасяване на здравни осигуровки /при условие, че лицето има стари задължения/

3. Плащане.

Справка за здравноосигурителния статус, както и за периодите за които липсват вноски, може да се направи чрез електронната услуга на НАП, както и на телефона на Информационния център на приходната агенция – 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

С електронния калкулатор на НАП всеки може автоматично да изчисли дължимите здравни вноски и лихвите към тях. Над 422 млн. лева от здравни вноски са постъпили по сметките на НАП - София, през 2012 г. Парите за здраве са се увеличили с 32.4 млн. лева в сравнение със събраното през 2011 г. Близо 21 млн. лева от тях са внесени от трайно безработните лица от обхвата на столичната дирекция, посочват от администрацията.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив