07 Май 2024, 06:57 Днес (0) | Вчера (0)

Над 1400 са сирийските бежанци у нас, всеки ден идват нови 40-50

02 Септември 2013 15:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 септември 2013, 15:24

При необходимост ще затворим границата с Турция

В момента в България има над 1400 сирийски бежанци, съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в сутрешния блок на БНТ. Той отбеляза, че има постоянен поток от бежанци всеки ден, като по- голямата част от тях са от Сирия. Министър Йовчев обясни, че става дума за 40-50 души, а преди няколко дни е имало пик със 106 души за един ден. За изминалото денонощие е имало 65 бежанци, от които 47 са от Сирия. „Търсят се места, където могат да бъдат настанявани бежанци. Надявам се, че до дни ще имаме решение на този въпрос. Ако кризата се развие по неблагоприятен аспект и тръгне бежанска вълна, може да очакваме между 6000 и 10 000 души до края на годината. Това в момента надхвърля нашия потенциал“, каза министърът на вътрешните работи.

Йовчев изтъкна, че Турция е пренасочила силите си към сирийската граница и частите, които наблюдават българската граница са значително по- малко. „Тежестта основно пада върху нашата гранична полиция. Засилили сме наблюдението. Имаме възможности при необходимост да осъществим почти 100 % контрол, наблюдение, затваряне на границата“, добави министърът.

Министър Йовчев подчерта, че към момента са изчерпани капацитетите за настаняване на бежанци. Той добави, че именно по тази причина Съветът по сигурност към Министерския съвет разгледа пакет от мерки в три насоки -  да се засили наблюдението на държавната граница, да се организира настаняването на бежанци, да се потърси помощ по линия на ЕС и Червения кръст при евентуално увеличаване на бежанците. Г-н Йовчев отбеляза още, че най- късно утре сутринта Националния оперативен щаб ще започне да работи по конкретните мерки. Предвиден е щаб, който ще ръководи на оперативно ниво и ще координира вземането на решения. На тактическо ниво ще има други два щаба – за наблюдение на границата и за настаняване на бежанци.

„Независимо дали ще има военни действия, изострянето на кризата е факт. Не очакваме, че тази криза ще бъде разрешена за кратко време“, каза министър Йовчев. По думите му за продължителен период от  време може да очакваме рискове и заплахи, които ще има към нашата национална сигурност, произтичащи от ситуацията в Близкия изток. „Към момента няма данни за наличие на пряка терористична заплаха към територията на България“, категоричен беше министърът. Той отбеляза, че се актуализира националният план за противодействие на тероризма. „Ще планираме превантивни мерки, които ще бъдат насочени в тази посока – да неутрализираме и да минимизираме този риск“, добави министърът на вътрешните работи.

„Осъждаме категорично употребата на химическо оръжие. Това е нечовешки и антихуманен акт. Този акт не трябва да бъде оставян без последствия. Международната общност трябва да направи всичко възможно, така че това да не се повтори“, каза още министър Йовчев. По думите му дали ще се стигне до военни удари е въпрос, който се решава. Министърът подчерта, че въпросът за участие на България не стои на дневен ред.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив