20 Май 2024, 07:23 Днес (0) | Вчера (0)

Над 200 хиляди лева са инвестирани от началото на годината в проучвателна дейност

09 Февруари 2005 13:09 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

От началото на годината в геоложки търсещо-проучвателни дейности са инвестирани 206 913 лв., в т.ч. 22 700 лв. за проучване на строителни материали и 184 213 лв. за скално-облицовъчни материали. Данните са заложени в отчета на Министерството на околната среда и водите за дейността му за януари 2005 година.

Приключи процедурата по издаване на разрешение, с което беше одобрено инвестиционното предложение за "Енергийно оползотворяване на водите на р. Искър чрез построяване на 9 малки ВЕЦ в руслото на реката". Разрешението беше дадено след обществени обсъждания на докладите за въздействие върху околната среда. В решението са посочени условия за проектиране, строителство и експлоатация, с които се гарантира обществения интерес и спазването на нормативната уредба по околна среда.
От началото на тази година министърът на околната среда и водите издаде три комплексни разрешителни на предприятията "Метал" АД –Варна, "СИБИ" АД – Севлиево, и "Видима" АД –Севлиево. Дружествата се ангажираха с финансовото обезпечаване на мерките за опазване на околната среда, с изпълнението на план за собствен мониторинг, в т.ч. периодично отчитане на резултатите по наблюдението и контрола на замърсяването на водите и въздуха в района на площадките, върху които са разположени инсталациите.
Осъществява се постоянен контрол върху внасяните в страната вещества, с цел предпазване на околната среда и здравето на населението. Издадени бяха две разрешителни за осъществяване на внос, съгласно постановлението на Министерския съвет за контрол и управление на веществата, които нарушават озоновия слой; шест разрешителни за внос и 34 удостоверения за износ на опасни химични вещества и препарати, съгласно Наредбата за реда и начина за внос и износ на опасни химични вещества и препарати на територията на България.
През януари, със заповед на министъра на околната среда и водите, бяха наложени шест санкции за нарушения, като 80 % от постъпващите средства се привеждат в бюджета на съответната община, а 20 % – в бюджета на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, което финансира проекти в областта на екологията.
Във връзка с правителствената политика за информиране на гражданите се издава всекидневен бюлетин за изменение състоянието на околната среда на територията на цялата страна. Постоянно се предоставя информация от "Гражданска защита", Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и горите и  Министерството на околната среда и водите за състоянието на околната среда на територията на страната.
Министерството на околната среда и водите продължава да консултира фирмите за  изискванията по отношение на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС). Такива консултации от началото на годината бяха дадени за: съоръжения за третиране на битовите отпадъци на гр. София; изграждане на голф-игрище в община Каварна; добив и преработка на златосъдържащи руди от проучвателна площ "Ада тепе – Крумовград и по екологична оценка (ЕО): Уточняване на изискванията към допълването на Плана за управление на ПП "Странджа".
Проведени също така обществени обсъждания във връзка с ОВОС на инвестиционни намерения от важно стопанско значение: реконструкция и рехабилитация на път II-19 Симитли – Градево – Предела – Разлог; изграждане на курортно селище с капацитет 3000 почиващи в село Топола, община Каварна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив