19 Април 2024, 15:06 Днес (9) | Вчера (11)

Над 2000 служители на МВР участват в спасителните операции в страната

09 Март 2015 14:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 март 2015, 14:52

Най-тежка продължава да е обстановката в областите Смолян и Кърджали и в общините Лъки, Велинград и Сърница

Вече трето денонощие над 2000 служители на Министерството на вътрешните работи участват в аварийно-възстановителните дейности в цялата страна. Данните за оперативната обстановка бяха представени от министъра в оставка Веселин Вучков след проведено заседание на Централния кризисен щаб в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-тежка продължава да е обстановката в областите Смолян и Кърджали и в общините Лъки, Велинград и Сърница, където е обявено бедствено положение.

Само през последните няколко часа пожарникарите и спасителите са участвали в 242 аварийно-спасителни дейности.

Веселин Вучков увери, че всички държавни структури работят в пълна координация и основната им цел е да се възстанови максимално бързо електрическото захранване в засегнатите населени места.

Към момента има информация за 850 селища с прекъснато електричество. Вътрешният министър в оставка призова хората да изпълняват стриктно указанията на служителите на вътрешното министерство и да преосмислят планираните си пътувания. За да се избегнат трагични инциденти туристите и скиорите да се придвижват само по обезопасени и маркирани маршрути.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов заяви, че и днес над 1100 пожарникари и спасители ще участват във възстановителните дейности. Очаква се, при подходящи метрологични условия, хеликоптер от ВВС да облети засегнатите райони, за да бъдат маркирани всички места с прекъснати далекопроводи.

Екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" ще продължат да оказват помощ на хората, нуждаещи се от медицинска помощ, и да доставят храна и медикаменти в бедстващите населени места. Гл. комисар Николов увери, че ще бъдат предприети всички възможни действия, за да се осигури достъп до повечето населени места.

Съвместно с екипи на Агенция "Пътна инфраструктура" и военнослужещи от Българската армия, се работи по разчистване и премахване на паднали дървета и отваряне на основните и второстепенните пътища от Републиканската пътна мрежа. Осъществява се изтегляне на закъсали автобуси и автомобили и съдействие на електроснабдителните дружества. Предложена е помощ на мобилните оператори за осигуряване нормална работа на предавателите им.

По решение на Централният оперативен щаб се извършва проверка за бедстващи хора в хижи и осигуряването на проходими пътища до тях. По данни на кметовете на населените места, в чиито землища се намират хижите, няма застрашени граждани.

Област Кърджали
Дежурните екипи на РДПБЗН-Кърджали са отработили 42 сигнала за техническа помощ. Населените места без ток в областта са 285, основно в общините Черноочене, Кирково, Ардино. Затворени са част от основните и второстепенни пътища в областта. Преливащи язовири – яз. "Студен Кладенец"  отворена е една преливна клапа, яз. "Ивайловград” прелива с 20,1 m3/s.

Област Пазарджик
Дежурните екипи на РДПБЗН - Пазарджик са отработили 45 сигнала за произшествия /паднали дървета, земна и скална маса, скъсани ел. проводници/. Пътят Юндола - Белово е затворен. Към момента 27 населени места са без ток, от които градовете Велинград и Сърница и курортните комплекси "Цигов чарк" и "Св. Константин”.
С помощта на верижни и роторни машини се разчиства пътят към хижа "Христо Смирненски” в местността Юндола, където са блокирани 17 души, в това число бременна жена и 3 деца. Снегопочистващи машини работят по разчистване на пътя до курортно селище "Св. Константин” над гр. Пещера.
Със специализиран автомобил от РСПБЗН – Велинград е транспортирана родилка от Сърница към Велинград. От местността "Начовото", общ. Велинград са спасени 4 души с помощта на верижна машина UTV и джип УАЗ. От с. Биркова със специализиран автомобил на РСПБЗН – Велинград е транспортирано дете до личен лекар в с. Пашово, а от местността "Дъното”, язовир Батак е спасен човек с ПА ЗИЛ-131.

Област Смолян
Дежурните екипи на РДПБЗН-Смолян са отработили 75 сигнала за аварийно-спасителни дейности. Транспортирана е родилка, оказано е съдействие на крайно нуждаещи се граждани, сред които бедстващо семейство, закъсало в с. Страшимир, община Мадан. От преспите край с. Вехтино са спасени двама души и им е оказана помощ. Осигурен е достъп на транспортно средство на ЦСМП – Смолян до с. Смилян за транспортиране на болна жена. Поради блокирания проход "Печинско” е нарушено нормалното снабдяване с храна на град Златоград. През днешния ден е доставена храна на хората в града. Обстановката в областта остава усложнена, без ток са 197 населени места. Полагат се усилия главните пътища да се подържат проходими. До повечето населени места в областта е затруднен достъпа. Сформирани са допълнителни екипи от общините и от Държавното горско лесничейство за почистване на пътищата и осигуряване достъп до населените места. Село Ягодина, общ. Девин е блокирано от свлечени снежни маси и паднали дървета.

Област Хасково
Дежурните екипи на РДПБЗН-Хасково са отработили 63 сигнала за аварийни дейности. В областта 43 населени места са останали без електроснабдяване. Към момента няма сигнали за бедстващи хора. Затворени за почистване са пътищата  Ивайловград – Крумовград и Димитровград - Симеоновград.

Област Благоевград
Дежурните екипи на РДПБЗН-Благоевград са се отзовали на 19 сигнала за спасителни и възстановителни дейности. В ранния следобед на 8 март е получен сигнал, че между Добринище и Банско има затрупани скиори от паднала лавина. Създадена беше организация съвместно с екип от на Планинска спасителна служба за оказване на помощ. По - късно беше установено, че трима от скиорите са загинали. За останалите от групата скиори е осигурен подслон.

Област София
В района на хижа "Мальовица" с помощта на високопроходима техника е изтеглен блокиран в преспите автобус, изпратен за извозване от хижата на 20 деца и придружаващите ги възпитатели. Автобусът е съпроводен от специализирана техника на РДПБЗН – София до Самоков.

Област Пловдив
Дежурните екипи на РДПБЗН- Пловдив са отработили 34 сигнала, от които 11 за отстраняване на дървета, 4 - за отстраняване на кабели и 6 - пожари. Оперативната обстановка е усложнена в област Пловдив - общините Родопи, Лъки, Асеновград. Затворен е пътят Асеновград- Кърджали, затруднено е минаването по направлението Асеновград-Смолян. Пътят Пловдив – Смолян е отворен за движение, като при с. Нареченски бани движението е в едно платно поради свлачище на пътя.

Област Стара Загора
Повишено е нивото на река Съзлийка в района на подстанция Гълъбово и част от града с 8 села са без ел. захранване. Създадена е организация за предислоциране от РДПБЗН – Бургас на хидропомпен агрегат за отводняване на подстанцията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив