02 Май 2024, 02:02 Днес (0) | Вчера (0)

Над 25 млн. франка дава правителството на Швейцария за реализирането на проекти у нас

28 Април 2005 15:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Приложението включва проекти, които предвиждат подкрепа на различни асоциации и партньорства между швейцарски и български общини и институции и провеждане на общински форуми

Правителството на Швейцария предоставя 25 472 000 швейцарски франка за реализацията на 26 проекта. Това предвижда одобреният от Министерския съвет проект на Приложение №1 за 2005 г. към Споразумението между правителството на България и Швейцария за техническо сътрудничество.
Приложението включва проекти, които предвиждат подкрепа на различни асоциации и партньорства между швейцарски и български общини и институции, провеждане на общински форуми и т.н. В него са включени програми за подпомагане на устойчивото управление на природните ресурси, опазването на редките местни видове като каракачанска овца, медночервена шуменска овца, българско сиво говедо, ефективното управление на биологичното разнообразие и др. Част от проектите са насочени към развитие на предприемачеството чрез обучение и предоставяне на услуги за развитие на бизнеса и осигуряването на кредити с обезпечение за малките и средните предприятия и земеделските стопани, които се занимават с биологично земеделие. Друга тематична област е социалното развитие, подпомагане на медицинското болнично обслужване, подкрепа за националната програма за борба с туберкулозата. Ще бъдат подкрепени и проекти в областта на културата и науката, които предвиждат провеждането на културни мероприятия, обменна програма на младежки организации, сътрудничество в областта на научните изследвания. Предвижда се и подкрепа за профсъюзите и професионална интеграция на младите хора от домовете за социални грижи.
Основни партньори по проектите от швейцарска страна са отдела за сътрудничество при посолството на Швейцария в София, швейцарски общини, Швейцарски технологичен институт – Цюрих, Швейцарската асоциация на болничните заведения, Кантоналните болнични заведения, Институтът за биологични изследвания в селското стопанство, Швейцарската конфедерация на профсъюзите, Мрежата за постоянен обмен и развитие, “Лекари без граница”-Швейцария, Швейцарският съюз на младежките организации и т.н.
През 2005 г. продължават и програмите в рамките на Пакта за стабилност, в които основен принос има швейцарската страна. Те са насочени към демократизация на човешките права, икономическото възстановяване, развитието и сътрудничеството, отбраната и сигурността, опазването на природата и т.н. За програмите в рамките на Пакта за стабилност са предвидени още 6,06 млн. швейцарски франка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив