02 Май 2024, 11:23 Днес (5) | Вчера (0)

Над 4% ръст на туристите в България през януари-април

03 Юни 2014 14:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юни 2014, 14:55
Под лиценза на creativecommons

За периода януари-април 2014 г. 1 млн. 132 хил. 733 чужденци са посетили страната ни, като ръстът при тези от тях, посетили България с цел ваканция и почивка е 4.1%, уточни заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев

Приходите от международния туризъм за януари-март т.г. са 325 млн. 300 хил. евро или с 3% повече за същия период в сравнение с 2013 г.

По страни имаме ръст на туристите от Израел - с 80% или над 21 хил. души, от Китай - с 37% или 2155 души, Република Корея - с 32%, САЩ - с 21% или над 13 000 души, Япония - 18% и др. Ръст имаме при почти всички ключови пазари, както и огромна диверсификация на гостуващите у нас туристи. Налице е позитивна тенденция и добре присъстваме на тези пазари, обобщи Ботев като добави,че съотношението цена-качество у нас е достатъчно конкурентно.

Пазарът на туризма се измества на Изток, към Азия - за миналата година 98 млн. китайци са пътували с цел туризъм, а 7 млн. от тях са посетили Европа, информира Ботев. Той се спря на характерните особености на този пазар и заяви,че се налага всички туристически страни да нагодят индустриите си в този сектори към тях. Ще предложим на китайските туристи регионални маршрути- за нас това трябва да е в сътрудничество с Румъния, Сърбия и Македония, продължи той. 

Въпросът е как това да стане, спазвайки шенгенските разпоредби. Очевидно формулата е тези туристи да пристигнат първо в страна член на шенгенското пространство и тогава- в останалите. Вторият въпрос е свързан с вдигане на възрастовата граница на туристите и това налага да се мисли да пакети не само 55 плюс, но и вече- 65 плюс. Третата тенденция е диверсификацията- България вече има изключително наситен черноморски туризъм, а свободните валенции са в сферата на планинския, балнеотуризма, спа и културния, както и съчетанието между тях. 

В момента се търсят минимум три продукта, които да насищат престоя на туриста, но не в стационарния, а в по-динамичния туризъм. Оттук нататък делът на туристите у нас ще се преразпределя, увери Ботев. Той спомена също как милиони литри неоползотворена минерална вода се изливат в земята на ден в България. Работи се по проекти за райониране на туристическите обекти, за да могат гостите ни да посетят няколко обекта по време на престоя си. Хит в Европа е градският туризъм, особено- моделът на Мадрид, и аз не виждам защо експериментално в град като София да не го направим и у нас, отбеляза Ботев.

В момента анализираме как да осигурим достъп у нас на гости от бързоразвиващите се пазари - вече имаме директна авиолиния Истанбул - Варна при изключително добри условия на турските авиолинии при цена 79 евро на двупосочния билет. Идеята е занапред тази линия да се превърне в част от триъгълна операция Истанбул - Варна и третата точка да е дестинация в Западна Европа.

Разкриват се директни линии с Хърватска, със Сърбия, с Прибалтика. Ще работим и с региони вътре в Русия и в Китай, ще интензифицираме дейността и на българските консулски служби - техния брой служители, с нови помощник-консули и асистенти. Откриваме такава служба в Екатеринбург, Русия. След разговори с беларуските и словашките партньори се стигна до решението с помощта на нашите дипломати беларуските туристи да минават през Словакия на път за нашата страна, посочи той.

Желанието ни е бързо да облекчим голяма част от административните режими в туризма, каза Ботев. С промените в Закона за туризма, които внесохме премахваме 16 процедури, а може в пленарна зала да се стигне и до повече.

България е взела много сериозно място на картата на туризма стана ясно от високата оценка, която даде Световната организация на туризма към ООН, най-вече заради това, което държавата прави в този сектор, подчерта зам.-министърът. Световната организация на туризма е готова да разработи мастер плана, предложен от България. Тяхната структура от вчера даде пълен достъп на УНСС към своята електронна библиотека. Ще бъдат определени квоти и за администрацията ни за обучение, както и за студенти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив