25 Април 2024, 11:27 Днес (4) | Вчера (12)

Над 49% от клиентите на "Топлофикация София" ще доплащат за парно и топла вода

16 Август 2012 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 август 2012, 16:16

Най-много ще доплащат клиенти, които са заявили нулево или минимално потребление

Готови са изравнителните сметки за парно и топла вода в столицата, съобщиха от пресцентъра на "Топлофикация София", цитирани от агенция Фокус. Над 49% ще трябва да доплатят, останалите имат суми за възстановяване. От днес клиентите на „Топлофикация София” могат да си възстановяват или да доплащат сумите от изравнителните сметки за отоплителен сезон 2011-2012. Данните от фактурите на 98% от потребителите вече са готови и са достъпни в касите на компанията и в информационните системи за безкасово разплащане. Начислената сума за доплащане или за връщане от изравнение ще бъде записана на отделен ред в месечните сметки, които абонатите ще получат през следващите дни. 
Клиентите, които имат да получават суми за връщане от изравнение и нямат просрочени задължения, могат да изберат или да получат парите си в брой, или да оставят сумата за покриване на следваща сметка. Ако се спрат на първия вариант, трябва да отидат в Отдела за обслужване на потребителите в съответния топлорайон с документ за самоличност, а ако не са титуляри на партидата – и с нотариално заверено пълномощно. 
Няма краен срок за получаване на сумите. Сумите за доплащане, заедно с месечните сметки за топла вода могат да бъдат внесени във всяка каса на компанията или по безкасов път, онлайн чрез Еpay, чрез банкомати, електронно банкиране, чрез открита разплащателна сметка в банка, както и през пос-терминалите на дружеството. 

Най-сериозно ще е доплащането при клиентите, които през отоплителния сезон са заявили нулево или минимално потребление, въпреки че са запазили обичайната си консумация. Така по време на отоплителния сезон те на практика са били кредитирани от съседите си, а сега с изравнителната си сметка всъщност ще трябва да заплатят отчетената и консумирана през периода топлинна енергия. Съседите на такива клиенти пък имат по-сериозни суми за възстановяване. 

До началото на м. август в „Топлофикация София” са получени 445 жалби, свързани с изравнителните сметки за изминалия сезон. Това са 0.11% от общия брой клиенти с въведена система за дялово разпределение, които са имали възражение върху изготвената изравнителна сметка. Жалбите са изпратени на съответните топлинни счетоводители за проверка, реакция и отговор към потребителите в установения законов срок. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив