02 Май 2024, 01:24 Днес (0) | Вчера (0)

Над 6 700 училища и детски градини в страната са проверени от МВР преди новата учебна година

15 Септември 2023 14:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 септември 2023, 14:19

От Главна дирекция "Национална полиция" излязоха с указания към учениците за какво да внимават, ако се придвижват до училище с велосипед или тротинетка

От МВР са взети всички необходими мерки за нормалното откриване и протичане на новата учебна година, бе съобщено на брифинг в Главната дирекция "Национална полиция". Още в средата на миналия месец към областните дирекции в страната бяха изпратени писма с насоки за работата на полицейските екипи, свързана с проверките преди началото на учебната 2023/24 г. Проверени са над 6 700 училища и детски градини в страната, проведени са и срещи с директорите на учебните заведения и охранителните фирми, с цел повишаване на сигурността на учениците и децата, съобщи инспектор Милорад Йорданов от отдел "Охранителна полиция", ГДНП. Той обобщи, че над 1500 писма са изпратени до директори за отстраняване на констатирани пропуски в системите за сигурност. 1 000 са изпратените писма с препоръки за освежаване и изграждане на нови пешеходни пътеки.
Комисар Мария Ботева от отдел "Пътна полиция", ГДНП добави, че край училищата има екипи на полицията. Тя добави, че патрулните автомобили традиционно в този ден ще бъдат с включени сини светлини. Така ще бъде изострено вниманието на водачите и движещите се с превозни средства около училищата, както и ще бъде своеобразен поздрав към прекрачващите училищните прагове. Комисар Ботева обърна внимание и на факта, че екипите, които ще бъдат разположени около учебните заведения и през цялата учебна година ще следят стриктно за правилното спиране и паркиране около тях. Тя обобщи, че едно от най-честите нарушения, допускани от водачите е неправилно спиране и паркиране в района на учебните заведения. Тя припомни, че и спирането, и паркирането пред входа на училище или детска градина и пешеходна пътека е абсолютно забранено.
През годината по линия на пътната безопасност е предвидено служителите на "Пътна полиция" и "Охранителна полиция" да провежда беседи с родителите на децата по време на родителски срещи. Освен това, на сайтовете на МВР са публикувани специални препоръки към първокласници, по-големите ученици и родителите им, за да се гарантира безопасното придвижване и превозване на децата от и до училище.

От Главна дирекция "Национална полиция" излязоха с указания към учениците за какво да внимават, ако се придвижват до училище с велосипед или тротинетка.

Ако се придвижваш до училище с индивидуално електрическо превозно средство (иепс / тротинетка) не забравяй основните правила:
 До навършване на 18 г. задължително трябва да управляваш с каска.
 С ИЕПС не трябва да превозваш други хора.
 Трябва да се движиш само по велосипедната алея, ако нямаш навършени 14 г.
 Докато управляваш тротинетка/ИЕПС, нямаш право да използваш мобилен телефон.
 С ИЕПС имаш право да развиваш скорост само до 25 км/ч.
 Не трябва да се движиш успоредно до друго пътно превозно средство на две колела.
 Трябва да държиш кормилото с ръка.
 Забранено е да се движиш по площите, предназначени само за пешеходци.
 При управление на ИЕПС е забранено да се държиш за друго превозно средство.
 ИЕПС винаги трябва да е с изправни спирачки. В тъмното и/или при намалена видимост трябва да включиш светлините на ИЕПС, а ти – да ползваш свелоотразителни елементи върху видимата част на облеклото.


Ако се придвижваш до училище с велосипед
 С някого от родителите си провери технически изправно ли е колелото.
 Изберете заедно възможно най-безопасния маршрут до училище.
 Припомнете си заедно основните правила за движение на велосипедистите.
Не забравяй основните правила:
 велосипедът е пътно превозно средство, а
 велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
 до 12-годишна възраст велосипедистът трябва да се движи по троатара, а на платното за движение може да управлява колело само с придружител, навършил 16 години;
 навършилият 12 години велосипедист трябва да се движи възможно най-вдясно на платното за движение;
 велосипедистът е длъжен да укаже с ръка, ако ще променя посоката си на движение или намерението си да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.
 Винаги си слагай светлоотразителна жилетка и други светлоотразители, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 Ако закъсняваш, не подценявай опасностите и не преминавай на червено на светофара, защото може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.
 Помни, че при катастрофа трябва да се обадиш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.


Няколко важни препоръки към по-големите ученици
Пази се сам!
Ако отиваш до училище пеша:
 Избери най-безопасния и кратък маршрут до училище. Направи го с родителите си
 Заедно си припомнете правилата за движение на пешеходците.
Винаги:
 пресичай на обозначените за това места
 преминавай на зелено;
 използвай за движение тротоара;
 преминавай през подлезите и надлезите за пешеходци;
 върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
 Бъди видим! Убеди се, че шофьорите са те забелязали!
 Сложи светлоотразителни елементи на облеклото или раницата. Използвай светлоотразителна жилетка в тъмната част на денонощието.
 Ако си закъснял за училище, не нарушавай правилата за движение, за да не станеш жертва на катастрофа.
 Ако си несигурен на опасно или натоварено кръстовище, премини с основната група пешеходци или с някой по-възрастен човек.
 Вкъщи решете към кого може и трябва да се обърнеш при нужда от помощ. Запамети номерата на тези хора в телефона си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив