20 Април 2024, 05:36 Днес (0) | Вчера (10)

Над 60% от гърците са съгласни да има съкращения в държавния сектор

22 Юли 2013 12:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 юли 2013, 12:11

Обществото, изглежда, се доверява на новите министри и приветства радикалните реформи в държавния сектор

Позитивни за новото правителство са резултатите от социологическото изследване на агенция КАПА Research за неделния брой на вестник “То вима”. Обществото, изглежда, се доверява на новите министри и приветства радикалните реформи в държавния сектор. Сред тях те поставят на първо място уволненията на държавни служители, които ще бъдат първите от 100 години насам. Така 60,6 на сто от участниците в проучването са заявили, че са съгласни във съкращенията в държавния сектор. Против са 36 на сто от анкетираните, уточнява електронното издание на GRReporter.

В същото време социологическите проучвания показват промени и на гръцката политическа сцена през последния месец. Резултатите са крайно противоречиви.

Трите партии, които отбелязват позитивни резултати от последните събития, са Нова демокрация, ПАСОК и СИРИЗА. Основната опозиционна партия бележи покачване в приема си от обществото след проведения наскоро конгрес и засилването на лидерския профил на Алексис Ципрас.

Тенденция за възход се наблюдава и в коалиционния партньор на Нова демокрация – ПАСОК. Анализатори смятат, че това се дължи на участието на партийния лидер Евангелос Венизелос в правителството.

Проучването на агенция КАПА Research показва, че ако в Гърция бяха обявени избори сега, преднината щеше да е на страната на Нова демокрация с процент 23,2 на сто. Опозиционната партия СИРИЗА следва с 22,8 на сто, а ПАСОК бележи резултат 7,3 на сто.

Златна зора продължава да е третата политическа сила в страната с процент 9,7 на сто. Следват Гръцката комунистическа партия с 4,9 на сто, Независимите гърци – с 4,5 на сто и Демократичната левица – с 2,8 на сто.

Показателни за тенденциите на обществото са и промените в популярността на политическите лидери. В тази категория възход бележат премиерът Андонис Самарас и коалиционният му партньор Евангелос Венизелос. Спад отчитат лидерът на оттеглилата участието си в кабинета Демократична левица – Фотис Кувелис и лидерът на Златна зора Николаос Михалолиакос. Той се намира последен в класацията, като позитивните мнения за него са едва 16 на сто. Сред министрите най-висока е популярността на министъра на административната реформа Кириакос Мицотакис, следван от министъра на здравеопазването Адонис Георгиадис и министъра на вътрешните работи Янис Михелакис, които също се готвят да проведат дълбоки реформи в своите ведомства. Най-подходящ за премиер е Андонис Самарас с процент 44,6 на сто срещу 31,4 на сто на Алексис Ципрас. 41,6 на сто от участниците смятат, че способно да реши проблемите на гръцката икономика е едно коалиционно правителство, начело на което е Нова демокрация. Процентът на онези от гърците, които вярват, че по-добре би се справило коалиционно правителство, водено от СИРИЗА е 36,2 на сто.

Ден по-късно вестник “И ефимерида тон синтактон” (“Вестникът на редакторите” - б.а.) представи резултатите от друго проучване, според които СИРИЗА води в надпреварата за преднина с 2 на сто.

Изследването на агенция Pulse RC показва, че ако изборите в Гърция се провеждаха днес, те щяха да бъдат спечелени от СИРИЗА. По-конкретно, резултатите за партиите са:

СИРИЗА – 23,5 на сто

Нова демокрация – 21,5 на сто

Златна зора – 14,5 на сто

ПАСОК – 7,5 на сто

Комунистическа партия – 6,5 на сто

Независими гърци – 4,5 на сто

Демократична левица – 3,5 на сто

Зелени еколози – 1,5 на сто

Процентът на неясния вот е 11 на сто. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив