26 Юни 2024, 16:36 Днес (1) | Вчера (5)

Над 655 млн. лв. ще осигури държавата за изолиране на сградния фонд през следващите 15 години

14 Юли 2005 13:57 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството прие Стратегия за финансиране на изолацията на сгради за постигане на енергийна ефективност и план-програма за изпълнението й

Над 655 млн. лв. ще вложи до 2020 г. държавата за изолиране на сградния фонд. Това предвижда приетата от правителството Стратегия за финансиране изолацията на сгради за постигане на енергийна ефективност и план-програма за изпълнението й. Реализирането на документа ще започне от 2006 г. Размерът на преките държавни субсидии ще нараства плавно през следващите 15 години. Приоритет при обновяването ще имат многофамилните панелни жилищни блокове, държавните и общинските сгради, които имат неколкократно по-големи нива на енергопотребление, в сравнение със средните в ЕС. С изпълнението на стратегията икономията на енергия се очаква да достигне 40 на сто. Замърсяването на околната среда ще бъде ограничено с по 305 623 тона СО2 годишно.
Панелните жилища в страната са 707 441 или над 40% от всички жилища. В тях живее 1/3 от населението. Апартаментите са в 18 900 панелни блока в 120 жилищни комплекса.
Изпълнението на стратегията е свързано с приемането на Закон за етажната собственост, който регламентира отношенията по управлението и поддържането на общите части в многофамилните жилищни сгради; уреждане на въпроса със собствеността върху земята в жилищните комплекси на основата на нови устройствени планове на комплексите; изменения в Закона за обществените поръчки, чиято цел е максимално облекчаване на процедурите за изпълняване на публични и частни инвестиционни проекти за енергийна ефективност във всички обществени сектори; популяризиране на мерките за постигане на енергийна ефективност и т.н.
Посочените в стратегията финансови и времеви параметри се основават на приетата от Министерския съвет на 20 януари т.г. Национална програма за обновяване на жилищните сгради, и на Закона за енергийната ефективност.
В програмата се подчертава, че държавата ще подпомага собствениците на панелни жилища чрез пряка субсидия от 20 на сто от общата стойност на санирането. Отделно от пряката парична субсидия, след обновяването на сградния фонд, собствениците ще придобият собственост върху земята.
Очакваният ефект от изпълнението на националната програма е постигането на икономия на топлинната енергия от 35-40 на сто. В момента най-големи са загубите от прозорците – между 55-65%, и външните стени до 35 на сто. Санирането ще осигури устойчивост на сградата, трайно ще бъдат премахнати течовете от покривите, външните и вътрешните фуги, ВиК и отоплителните инсталации и т.н.
Над 91% от жилищния фонд на страната е с масивна стоманобетонна, панелна или масивна конструкция. Според експертни оценки около 680 000 жилища ще имат нужда от саниране през следващите 10-15 години. От тях 362 000 са панелни, 152 000 стоманобетонни, а 169 000 – масивни. Около 30% от жилищния фонд е на възраст под 30 г., а почти половината е под 40 години.
За осъществяването на програмата държавата ще създаде необходимите нормативно-правни и финансови икономически условия, ще координира дейността и ще указва методическа помощ на участниците в процеса по обновяването на жилищните сгради.
Общините ще бъдат подпомагани при изработването и прилагането на инвестиционните програми за саниране на жилищата; при преструктуриране на комплексите и образуването на урегулирани поземлени имоти, в които попадат подлежащите на обновяване жилищни сгради; при създаването на различни форми на публично-частно партньорство и др.
Собствениците на жилищата ще бъдат подпомогнати при организацията и регистрацията на юридическото лице, представляващо етажната собственост; за участие в създаденото от общината публично-частно партньорство под формата на общинско сдружение, поддържане на общите части и околоблоковото пространство и т.н.
Успоредно с прякото субсидиране държавата ще се ангажира с допълнителни мерки за подпомагане – данъчни облекчения за собствениците на жилища след обновяването им.
Предварителните разчети показват, че за 15-те години, в които ще бъде реализирана програмата, ще бъдат наети над 60 000 работници за саниране на сградите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.3155
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив