06 Август 2024, 21:16 Днес (2) | Вчера (3)

Над 7 милиона евро събраха гражданите от застраховки "ЖИВОТ" за първите 5 месеца на тази година

11 Юли 2024 14:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2024, 14:22

Гражданите на Северна Македония са събрали 443 милиона денара (над 7,2 милиона евро) от животозастраховане през първите пет месеца на годината, според официалните данни, предоставени от шестте животозастрахователни компании на Агенцията за застрахователен надзор (ASO).

За този период от пет месеца над 2500 граждани са получили обезщетение за щети, покрити от застраховки "Живот", издадени от пет животозастрахователни компании.

Най-много средства през този период са изплатени по застраховки живот със  спестовен компонент . Това е най-старият животозастрахователен продукт, който се продава на нашия застрахователен пазар от 20 години. Основната му характеристика е, че освен застраховка живот, предлага и спестявания върху инвестирани средства. Този продукт дава възможност на застрахования след изтичане на срока на застрахователния договор да получи инвестираните средства, увеличени с лихва за съответния период. През първите пет месеца на тази година гражданите са събрали 366 милиона денара (5,95 милиона евро) от застрахователните компании от тази застраховка. В по-голямата си част през първите пет месеца парите бяха изплатени на застраховани, чиито застрахователни договори приключиха и те изтеглиха инвестираните средства плюс лихвите.

На второ място по размер на изплатените средства през първите пет месеца е застраховката с  инвестиционен компонент  , която е популярна под наименованието "застраховка, свързана с дялове". Този застрахователен продукт позволява на гражданите, заедно с животозастраховането, да инвестират голяма част от платените средства в дялове на инвестиционни фондове. Поради факта, че цените на акциите на инвестиционните фондове зависят от световните фондови пазари, те са обект на промени. Именно тази характеристика създава възможност за прилична и дори солидна възвращаемост от инвестициите, но носи и риск, когато цените на фондовия пазар падат. Важно е да знаете, че инвестирайки в този застрахователен продукт, рискът от инвестицията се поема от застрахования. За да осигури по-добра информация и по-голяма защита за притежателите на полици, ASO прие регламент, който определя количеството информация, която притежателите на полици трябва да получат от продавачите на застраховки, преди да решат да купят "свързани с дялове".

През първите пет месеца на тази застраховка компаниите са платили 39,35 милиона денара (640 000 евро) на застрахованите.

С най-малък дял в изплатените средства през този период са  застраховките  без спестовен компонент  , популярни като  рискови. С този продукт застрахованият застрахова живота си, а при настъпване на смърт по време на застрахователния период компанията изплаща застрахователната сума на членове на семейството му или на носители на право на обезщетение, което застрахованият е посочил в полицата си. Поради смърт на застраховани лица през този период животозастрахователните компании са изплатили 37,7 милиона денара (613 000 евро) на техните семейства или лица, които са били носители на право на застраховка. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Август 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7835
GBP 2.4796 2.4887 2.2774
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив