20 Април 2024, 07:12 Днес (0) | Вчера (10)

Над 7 млн. американци вече имат нова здравна застраховка ”Обамакеър”

02 Април 2014 11:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2014, 10:55
под лиценза на creative commons

Следващата възможност за закупуване на здравна застраховка е през ноември, с изключение на извънредните случаи

Американският президент Барак Обама отбеляза успех за своята администрация заради Закона за здравното осигуряване, познат като "Обамакеър", съобщи БНР. 

В крайния срок за записване за здравно осигуряване са били регистрирани 7.1 милиона американци, които желаят да се възползват от плана – повече от прогнозираните седем милиона. 

Следващата възможност за закупуване на здравна застраховка е през ноември, с изключение на извънредните случаи. Президентът Обама призна, че предстои още работа и допълни, че нормативният акт ще придобие по-добър вид ако опонентите му престанат с воденето на стари политически битки. 

Законът за достъпни здравни услуги дава възможност на хората без здравна застраховка да я намерят на по-ниски цени и в същото време изисква частните застрахователи да покриват определен брой услуги. Обамакеър предлага и федерални субсидии за тези, които нямат достатъчно средства. 

Мерките бяха предприети през 2010 година, заради наличието на близо 49 милиона неосигурени американци. От Белия Дом Обама заяви, че политиката му e заела постоянно място в американската действителност и това е добра новина: "По този закон делът на американците със застраховка е по-голям, а увеличаването на цените за медицинските услуги бележи спад. Това е добра новина за средната ни класа и за фискалното ни бъдеще", каза президентът. 

Подкрепяната от демократите реформа среща постоянна опозиция от републиканците, според които това действие е ненужна намеса на държавата. От друга страна те приемат, че задължителното осигуряване и предвижданите глоби за хората без застраховка е нарушаване на личната свобода. Сега включването на над 7 милиона американци дава предимство на демократите за изборите за Конгрес през ноември. 

АП коментира, че републиканците, които са за отменяне на закона не могат да игнорират тези седем милиона и ще трябва да променият тактиката си. До момента републиканците са атакували акта повече от 50 пъти в Камарата на представителите, но контролираният от демократите Сенат не е подкрепял решенията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив