24 Април 2024, 03:44 Днес (0) | Вчера (6)

Над 95% са пораженията от студа при черешите

30 Януари 2017 09:12 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 януари 2017, 09:14

Експерти съветват да не се прави зимна резитба на овошките

Над 95% от плодните пъпки при канадския сорт череши в Кюстендилско са измръзнали заради силните студове в началото на януари. Това заяви за "Монитор" проф. д-р Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие в Кюстендил. Измръзванията при други сортове пък достигат 60%. По дърветата обаче експертите не са установили измръзвания.

"Проучването е проведено на територията на института и се надяваме, че на втора и трета тераса, където се намират основните черешови масиви в региона, да не са пострадали така", изрази надеждите си експертът. Според него, ако 30-35% от плодните пъпки при черешовите дръвчета са запазени, добивът ще е добър. Студът е нанесъл поражения и при лозята. "При десертните сортове се установи, че тези, които са били под нивото на снега няма измръзване, от снега на горе - всички пъпки са унищожени", бе категоричен той.

Домозетов обясни, че ябълковите дръвчета са най-издръжливи на студ и пораженията при тях са най-малко. На второ място по издръжливост се нарежда вишната, а след това - круша, слива, череша, праскова и на последно място - лозята. По думите му подобни студове в Кюстендилско се случват един път на 30-40 години, като последният подобен мраз е бил през януари 1985 г.

При ябълката от сорта златна превъзходна от института са установили, че пораженията са при 10% от плодните пъпки. Въпреки това при основния сорт за региона флорина няма измръзвания.

При сливата пък от студеното време са пострадали между 10 и 30% от плодните пъпки.

"Да се надяваме, че сега февруарските температури няма да бъдат така ниски", заяви той. Въпреки това Домозетов обясни, че това дали реколтата ще е добра зависи от следващите 2-3 месеца. "През април обикновено има слани, но дано тази година се разминем", надява се той.

Професорът допълни, че миналият април е бил тотална катастрофа за земеделските производители, тъй като тогава температурите паднали под нулата и голяма част от цветовете по дръвчетата са измръзнали.

Както "Монитор" вече писа, заради априлския студ през 2016 г. само в Кюстендилско  бяха поразени череши за 5-7 млн. лв.

Според експерта, всяка година на територията на земеделския институт вадят по около 100 тона череши, а миналата година реколтата била едва 1,2 т.

Въпреки измръзналите пъпки от януарския студ, Домозетов бе категоричен, че не може още от сега да се твърди, че продукцията ще бъде малко, тъй като, ако плодовете са по-малко като брой, могат да се окажат по-едри и по-качествени и на пазара да се реализира доста добре.

Той препоръча да не се извършва зимна резитба, особено при черешовите дръвчета, за да може да се види кое ще се развие и чак през лятото да се направи лятна резитба. В противен случай може да пострада и плодната дървесина. Професорът посъветва всички собственици на овощни градини да застраховат продукцията си. "Съветвам ги да застраховат, защото това е гаранция и сигурност за самите тях и производството им", каза още Домозетов. Обикновено полиците се правят през март и влизат в сила след 15 дни от датата на подписване на договора и важат до към 20 април, уточни той.

ДОЦ. ГЕОРГИ РАЧЕВ, КЛИМАТОЛОГ: Пролетта не се очаква да бъде студена

За сега не се очакват температурите през април и май да паднат под нулата, както беше миналата година, и да съсипят плодните дръвчета. Това прогнозира за "Монитор" климатологът доц. Георги Рачев. "До този момент няма никакви индикации, че може да се случи такова нещо", бе категоричен той. "Както върви, този много студен януари и предвижданите нормални температури за февруари и март, не очаквам да има такива сериозни поражения върху трайните насаждения”, допълни експертът.

Въпреки това климатологът не се ангажира да дава категорични прогнози, тъй като до април има доста време. Причината е, че повече метеорологични центрове са прогнозирали топла зима за Балканите, а предположенията им, в крайна сметка, се оказали грешни.

Прогнозите на Рачев са за топъл февруари, малко по-топъл март и нормални градуси през април и май. "Винаги съществуват някакви проценти за това нещата да се объркат", побърза да уточни той.

Експертът разясни още, че през февруари се очаква да бъде месец на контрастите. Първата десетдневка ще бъде сравнително хладна с отрицателни сутрешни температури и обедни - малко над нулата. Вторите десет дни обаче ще бъдат по-динамични, с валежи и от дъжд и от сняг. Последната седмица пък ще бъде по-топла със сравнително по-малко валежи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив