26 Април 2024, 20:05 Днес (11) | Вчера (14)

Над половината жертви на рансъмуер плащат – но какво следва?

12 Април 2021 13:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 април 2021, 13:03

Младите са по-склонни да се подадат на изнудването, докато възрастните реагират по-правилно

Повече от половината (56%) от жертвите на рансъмуер са платили искания откуп, за да възстановят достъпа до своите данни миналата година, според ново изследване, цитирано от TechNews.bg. Това обаче далеч не е гаранция за каквото и да било – повечето са имали проблеми с възстановяването на "отвлечената” информация.
Глобално проучване сред 15 000 потребители, проведено от компанията за сигурност Kaspersky, установи, че 17% от тези, които са платили откуп за "отвлечени” данни, не са могли да си възвърнат достъпа до информацията. Все пак с повишаване на осведомеността относно потенциалните киберзаплахи, има основание за оптимизъм в борбата срещу рансъмуера, отбелязва в анализ на резултатите Securitybrief. Процентът на жертвите, които са платили откупа за възстановяване на достъпа до своите данни през миналата година, е най-висок сред тези на възраст 35-44 години. В тази група цели две трети (65%) признават, че са платили исканите пари. Същото са сторили малко над половината (52%) от тези на възраст 16-24 години и едва 11% от тези на възраст над 55 години. Данните показват, че по-младите потребители са по-склонни да се подадат на изнудването, но по-възрастните, макар понякога да са считани за не толкова "на ти” с техниката, реагират по-правилно на изнудването.
Независимо дали са платили или не, само 29% от жертвите са успели да възстановят всичките си криптирани файлове след атаката. Половината (50%) са загубили поне известна част от файловете си. 32% са загубили "значително количество”, а 18% са се простили със съвсем малък брой файлове. Междувременно 13%, които са преживели подобен инцидент, са загубили почти всичките си данни.
"Тези цифри показват, че значителна част от потребителите са склонни да платят откуп за своите данни”, казва Марина Титова, ръководител на отдел "Маркетинг на потребителски продукти” в Kaspersky. "Но предаването на парите не гарантира връщането на данните. Това само насърчава киберпрестъпниците да продължат практиката си. Затова винаги препоръчваме на засегнатите от рансъмуер да не плащат, тъй като дадените пари за откуп поддържат тази схема, киберпрестпниците процъфтяват”, казва тя.
Вместо това потребителите е по-добре да се погрижат да инвестират в първоначална защита и сигурност на своите устройства и редовно да архивират всички данни. Това ще направи самата атака по-малко привлекателна или доходна за киберпрестъпниците.
Понастоящем 39% от анкетираните твърдят, че са знаели за съществуването на явлението рансъмуер през последните 12 месеца. Важно е този брой да се увеличава, тъй като отдалечената работа е благодатно поле за изнудвачите. Ето какво препоръчват анализаторите, за да помогнат на потребителите да се защитят по-добре, знаейки повече за този вид кибератака:
• Не плащайте откуп, ако дадено ваше устройство бъде криптирано/”заключено”. Плащането на откуп само насърчава киберпрестъпниците да продължават порочната си практика. Вместо това се свържете с местната полиция и докладвайте за нападението!

• Опитайте се да разберете името на софтуера за изнудване. Тази информация може да помогне на експертите по киберсигурност да дешифрират данните и да възстановят достъпа до вашите файлове.

• Потърсете декриптори, инструменти за премахване на рансъмуер и информация за защита от рансъмуер.

• Избягвайте да кликате върху активни връзки (линкове) в имейли с нежелана поща или на непознати уебсайтове; не отваряйте прикачени файлове от изпращачи, от които нищо не сте очаквали да ви пратят.

• Никога не включвайте USB или други устройства за съхранение на данни към своя компютър, ако не знаете откъде са дошли.

• Защитете компютъра си от рансъмуер с цялостно решение за интернет защита.

• Архивирайте устройствата си, така че данните ви да имат резервно копие, при това го правете редовно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив