29 Март 2024, 16:20 Днес (11) | Вчера (11)

Надзорниците на приватизацията скочиха срещу промените в закона

30 Март 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Възможности за корупция и нарушаване на пазарните принципи съществуват в предложените промени на Закона за приватизация и следприватизационен контрол

Възможности за корупция и нарушаване на пазарните принципи съществуват в предложените промени на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, каза за в. "Сега" членът на надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) Руси Статков. Според проектозакона, който вероятно ще влезе за гласуване от правителството още тази седмица, с решение на МС ще се пускат за продажба дългови инструменти на регулирания пазар на ценни книжа.
"Това е откровена реприватизация", смята Статков. В промените се предвижда също така да отпадне необходимостта от организиране на обществен конкурс за избор на адвокатска къща, която ще събира дългове на държавата. Една от новостите в проектозакона е АСК да прехвърли част от ангажиментите си по събиране на просрочени задължения на частни кантори. "Как ще им се плаща, предвидените сега 10% от приходите в агенцията не са достатъчни. Адвокатските услуги могат да погълнат десетки милиони, което значи, че частниците ще ощетяват хазната", категоричен бе Статков.
Като неконституционен определи членът на НС на АСК текста за възможност за предоговаряне на клаузи по приватизационните договори. "Така класираните на второ място кандидат-купувачи ще са в неравностойно положение спрямо новите собственици. Това ще засили и корупционните практики", смята експертът.
Той - логично - се обяви и срещу намерението да се премахнат надзорните съвети на агенциите за приватизация и следприватизационен контрол.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив