20 Април 2024, 10:45 Днес (0) | Вчера (10)

Надзорният съвет на НЗОК допълни Националния рамков договор за 2015 г.

29 Март 2016 15:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 март 2016, 17:00
Getty Images

Решението ще влезе в сила от 1 април тази година

Надзорният съвет на НЗОК прие решение, с което се допълва Националният рамков договор /НРД/ за 2015 г. за медицински дейности. Общо за извънболнична помощ са предвидени допълнително 32 700 000 лв. над гласуваните размери със Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г., съобщи на пресконференция председателят на съвета Кирил Ананиев, който е и зам.-министър на финансите. За болнична медицинска дейност е предвидено увеличение с 224 936 000 лв., предаде БТА.

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов заяви, че се увеличават обемите на медицинските дейности в доболничната и болничната помощ. При профилактични прегледи на лица над 18 г. се въвежда оценка на системен коронарен риск и се включва изследване на общ холестерол. За пациенти със сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет се включва ново изследване на LDL-холестерол.

Разширен е списъкът на заболяванията, за които здравноосигурените лица подлежат на диспансерно наблюдение.

Запазва се броят на диспансерните прегледи при хора с есенциална хипертония. В болничната помощ са включени 267 клинични пътеки, 39 амбулаторни и 4 клинични процедури. Основният акцент в пакета здравни дейности в болничната помощ са клиничните пътеки, свързани с детско и майчино здравеопазване, социално значими заболявания като кардиологични, онкологични, неврологични и др.

Отделени са допълнителни средства за увеличение на обема дейност в онкологията. За първи път са включени три клинични пътеки за продължително лечение. Въвежда се система за създаване на уникален идентификационен номер за всяко здравноосигурено лице при ползване на болнична помощ. За първи път младите лекари специализанти стават пълноправни партньори на НЗОК, каза още Комитов.

Решението за допълване на НРД 2015 г. ще влезе в сила от 1 април тази година. Ще продължим да работим с БЛС, каза Кирил Ананиев.

Завършваме един труден път, коментира след заседанието министърът на здравеопазването Петър Москов. Според него анексът към НРД 2015 дава много нови възможности като видове медицински дейности, които да се покриват от касата, и като допълнителни обеми. По думите му интересите на пациентите са защитени и е гарантирана стабилността на здравната система. Попитан от къде ще дойдат допълнителните финанси, Москов заяви, че това не са пари, които държавата преразпределя, а е заради много по-добрите показатели на събираемост.

На въпрос какво ще се случи, ако общопрактикуващите лекари откажат да подпишат анекса към НРД, Москов заяви, че има предвидени механизми, при които други нива на здравната система трябва да поемат тяхната дейност.

Всички увеличения на обемите, на цените са факт, посочи министърът. Върнахме възможността прегледите на диспансеризираните с артериална хипертония да са 4, а не 2, каза той. Извън това остава новата възможност да получат и два прегледа при специалист кардиолог, допълни Москов.

По-късно през деня от от Министерството на здравеопазването съобщиха, че министър Москов е подписал за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от Български лекарски съюз нов договор за 2016 г.

В анекса са предвидени допълнителни 74,5 млн. лв. над приетия за годината бюджет на НЗОК. От тях 12 млн.лв. са предвидени за лъчелечение и радиохирургия. 3 млн. са насочени към неонатологията. За три нови клинични пътеки за продължително лечение са осигурени 23, 4 млн. лв., а 36,1 млн. лв. за първична извънболнична помощ, за специализирана извънболнична помощ и за МДД. Допълнителните средства ще бъдат осигурени от повишената събираемост на приходните агенции и на самата НЗОК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив