29 Март 2024, 07:32 Днес (0) | Вчера (11)

Надзорът на АСК поиска оставката на Аксиния Славчева

12 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Агенцията е готова за проверки, опонира изпълнителният директор

Надзорният съвет на Агенцията за следприватизационен контрол /АСК/ поиска оставката на изпълнителния директор на агенцията Аксиния Славчева с писмо до премиера Симеон Сакскобургготски. В него са посочени 10 причини за искането на оставката и е подписано от петимата надзорници - Евгения Пенкова, Ерхан Чаушев, Кристиян Таков, Пламен Стоилов и Руси Статков. Според тях решенията на изпълнителния съвет са с пасивно-констативна насоченост и не водят до точно изпълнение на поетите с приватизационните договори задължения от купувачите. Според Славчева за дейността на агенцията през 2003 г. има подготвен отчет, който дава представа за нейната работа. Компетентни да дават оценки за евентуални финансови нарушения са само Сметната палата и Агенцията за вътрешен финансов контрол.
Забавят се начисляването и предявяването на неустойките, твърдят петимата надзорници. Според тях само през първото шестмесечие на 2003 г. не е реагирано на повече от 90% от констатираните нарушения и само на половината от лошите купувачи са заведени дела за неплатени неустойки. В момента непредявените неустойки по съдебен ред са общо 90 млн. лв., 95 млн. USD и 24 млн. EUR, твърдят надзорниците.
Изпълнителният съвет не се е произнесъл с решение за над 30 сделки, по които изтичат давностни срокове. По 195 сделки, сключени в периода 1997-1999 г., е платена само първоначалната вноска по цената, а дължимите суми по плащането на разсрочената й част са близо 43 млн. лв. и 4 млн. USD. С отчитане на всичките 265 сделки със забава дължимите вземания са 60 млн. лв. и близо 6.5 млн. USD, а хората на Славчева не предприемат действия, се казва в писмото до премиера.
Според друго обвинение Славчева е превишавала правомощията си, водещи до законови нарушения. Тя еднолично се е разпореждала с бюджетни средства - около 182 хил. лв., в нарушение на чл. 22 от закона за приватизация, нарушавала е и процедурите по възлагане на обществени поръчки по ЗОП. Според надзорния съвет в редица случаи става дума и за престъпления, за което са уведомени Сметната палата и Министерството на икономиката.
Изпълнителният директор на АСК е приел оригинална документация по 3478 сделки без приемно-предавателни протоколи в нарушение на Закона за държавния архив, твърдят хората на Евгения Пенкова. Екипът на Славчева не изпълнява решенията на надзора и не предоставя информация за разпореждането с бюджетни средства и дълготрайни активи. Това пречи на надзорниците да изпълняват задълженията си за контрол на агенцията, се казва в писмото. Щатът на агенцията според НС е запълван еднолично от Славчева и общата и специализираната администрация е раздута в съотношение 56:79 вместо одобрената от МС 25:74.
 
ОТГОВОРЪТ
АСК има пълна готовност и всички налични документи за извършване на проверки от овластените органи - Сметната палата и АДВФК. Настояваме за тези проверки, за да стане ясно как е работила АСК при осъществяване на следприватизационния контрол и разходването на бюджетни средства, заяви изпълнителният директор Аксиния Славчева. Тя припомня, че агенцията е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити и тяхното изразходване се проверява и утвърждава от Министерството на икономиката. За законосъобразността на тези дейности през 2003 г. са уведомени АДВФК, Сметната палата, МФ и МИ, от които са получени положителни отговори, твърди Славчева. Само действащи точно и съгласно делегираните им правомощия органи могат да допринесат за правилното функциониране на администрацията - обща или специализирана, поемайки отговорност за действията си, каза в заключение изпълнителният директор на АСК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив