19 Април 2024, 23:50 Днес (10) | Вчера (11)

Наднорменото тегло ще причинява повече видове рак от цигарите

02 Май 2019 14:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 май 2019, 12:27

През последните 16 години са установени поне 13 вида рак, свързани с наднорменото тегло или затлъстяването

Спадът на тютюнопушенето и увеличаването на затлъстяването в САЩ може да накара здравните служители да обявят наднорменото тегло като водеща причина за рака и да доведат до преструктуриране на политиката и програмите в областта на общественото здраве, сочи доклад. Тъй като изследванията за ракови заболявания, свързани със затлъстяването, продължават, лекарите и изследователите установяват, че наднорменото тегло може да се окаже по-голям риск през следващите години, отколкото се смяташе досега.
Доклад от 30 април в Lansing State Journal показва, че от първото широкомащабно проучване за връзката на затлъстяването с рака през 2003 г. досега, са били установени поне 13 вида рак, свързани с наднорменото тегло или затлъстяването, предаде БГНЕС.
"Към настоящия момент прекомерното тегло или затлъстяването са свързани с 13 различни вида рак,” каза Кристен Съливан, директор по храненето и физическата активност на Американското общество за борба с рака, добавяйки, че е вероятно "повече видове рак да се появят, колкото повече изследвания се правят".
Известните връзки включват някои от най-често срещаните ракови заболявания – рак на щитовидната жлеза, рак на яйчниците, рак на матката, рак на панкреаса, рак на дебелото черво.
Въпреки, че изследванията са направили големи крачки в идентифицирането на видовете ракови заболявания, свързани с наднорменото тегло, остава загадка точно каква част от тялото е най-вероятно да образува рак в отговор на висока концентрация на мазнини.
Въпреки това, много в медицинската общност смятат, че връзката се крие във висцералната мастна тъкан или интраабдоминалната мазнина, отбелязва изданието.
Тъй като интраабдоминалните мазнини образуват някои органи, промените в тези мазнини обикновено не са добър знак. По отношение на състояния като сърдечно-съдови заболявания или диабет тип II, промяна в коремните мазнини за затлъстели индивиди е основен признак на деградация в здравето – дори ако в момента учените не са в състояние да посочат точния катализатор на рака.
Съливан казва, че наднорменото тегло навсякъде в тялото има способността да "въздейства върху нивата на определени хормони като инсулин или естроген. И ние знаем, че повишените нива на тези хормони могат да повишат риска за някои видове рак”.
Тъй като затлъстяването е нарастващ проблем, ракът, свързан със затлъстяването, също се увеличава – особено, установиха изследователите, при по-млади хора и при афроамериканци от всички възрасти.
"Рисковете за някои ракови заболявания, свързани със затлъстяването при по-млади хора, са по-високи в днешното поколение млади хора, отколкото преди няколко поколения”, разкрива Съливан.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив