09 Май 2024, 12:11 Днес (4) | Вчера (10)

Най-големи изгледи за наемане на работна ръка има в застраховането

12 Март 2013 11:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2013, 11:33
Getty Images

То е сред обещаващите сектори, според изследване на работодателските нагласи

Българските работодатели очакват стабилен темп на наемане през второто тримесечие. От анкетираните 751 работодатели, 19% посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода април-юни. нетният обзор на заетостта е със значително подобрение от 16 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2013 и с 4 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година. Най-силни са плановете за назначаване на персонал сред работодателите в сектора строителство и в региона на Пловдив. Това сочи изследване на Manpower за заетостта през второто тримесечие на 2013 г.
“Плановете за наемане от страна на българските работодатели са обнадеждаващи.” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. „Основните фактори за прогнозите за увеличаването на работните места са сезонни, като работодателите се подготвят за лятото. Освен това виждаме също и други знаци, че България се превръща в предпочитана дестинация за редица големи компании. „Кока Кола“ планира да наеме 300 специалисти в сферата на финансите, “Луфтханза Техник” обяви планове за добавяне на 200 работни места за инженерно-технически персонал. Тенденцията, че такива големи компании планират да пренасочат част от бизнеса си към България е позитивен показател за възможностите на страната ни в дългосрочен план,” допълва Надя Василева.

Работодателите от всички пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-оптимистични очаквания за наемане за второто тримесечие отчитат работодателите от областите Пловдив и Варна с коефициенти на заетост съответно от +19% и +17%.

„Възможностите за търсещите работа се подобряват значително в регионите на Пловдив и Варна. Засилването на очакванията за ръст на заетостта в тези два региона се обяснява с факта, че там се реализират реални инвестиции. Например, Кауфланд наскоро разшири дейността си към Пловдив, а базираната в Швейцария глобална инженерна фирма ABB планира да открие завод в региона на Пловдив до края на 2013 и да разкрие около 600 работни места.” коментира Надя Василева. „Част от ентусиазма на работодателите от региона на Варна се базира на сезонността в областта на туризма. Ние също виждаме и потенциални дългосрочни развития в региона, в резултат от това, че чуждестранни фирми отварят офиси с цел аутсорсинг на IT услуги.” – добавя Надя Василева.

Работодатели от всички 10 анкетирани сектора отчитат положителни намерения за наемане през следващото тримесечие, като в 9 от секторите коефицентът на заетостта се подобрява спрямо първото тримесечие на годината. На годишна база коефициентът на заетостта се подобрява в 8 от десетте индустриални сектора.

Най-силни са очакванията на работодателите от секторите строителство (23%) и земеделие, лов, лесовъдство и риболов (20%) и тези на финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги (17%), както и ресторантьорския и хотелиерския бизнес (14%) и сектора търговия на едро и дребно (14%). Секторите строителство и земеделие, лесовъдство и риболов бележат най-значителен ръст спрямо същия период на миналата година с по 38 процентни пункта.

От друга страна, работодателите в сектора електричество, газ, вода (+2%) отчитат най-слаби прогнози за наемане през периода април - юни.

„Обнадеждаващ е фактът, че работодателите планират да наемат във всички региони и индустриални сектори.Още повече, плановете за наемане се повишават в 9 от десетте сектора в сравнение с предишното тримесечие, и остават на същото ниво в един от секторите. Възстановяването в строителния сектор, например, е продиктувано от това, че пролетта и лятото са сезоните за ново строителство, реконструкции и ремонтни дейности. Също така трябва да се има предвид и старта на големи инфраструктурни проекти, което се очаква да повиши ентусиазма на работодателите..” коментира Василева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив