19 Април 2024, 22:37 Днес (10) | Вчера (11)

Най-големият бизнес риск за британските компании: Brexit

04 Април 2016 14:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2016, 13:44

26% от главните финансови директори на британските компании заявяват, че вече са осъществили или са в процес на провеждане на извънредни планове при евентуално излизане на Великобритания от ЕС

Задаващият се референдум за по-нататъшното членство в Европейския съюз представлява най-голям риск за бизнес средата във Великобритания, показват резултати от ново тримесечно проучване на одиторската и консултантска компания "Делойт", проведено сред изпълнителните финансови директори на компаниите в страната, предаде БНР.

На фона на рязкото засилване на несигурността, проучването показва, че има намаляване на бизнес настроенията и на апетита към риск, като най-съществено страдат плановете на компаниите за техните бъдещи капиталови разходи и за разкриването на нови работни места. Едва 18% от фирмите планират да увеличат наемането на работна сила – най-ниско ниво от края на 2012 година насам, което представлява съществен спад от 40% през последното тримесечие на миналата година.

Подкрепата сред финансовите директори на някои от най-големите компании в Обединеното кралство за оставането на страната в рамките на ЕС е по-висока през първото тримесечие в сравнение с края на 2015 година. Запитани относно бъдещето на Великобритания в ЕС, 74% от анкетираните са за оставане в рамките на Съюза спрямо 64% на това мнение през последните три месеца на предходната година.

Предстоящият на 23-ти юни референдум за бъдещето на Великобритания във или извън ЕС, заема първо място сред списъка с основни проблеми пред британския бизнес, показва проучването на "Делойт". Ключовият референдум се счита за по-голяма заплаха, отколкото икономическа несигурност в еврозоната, слабото вътрешно търсене и перспективите за покачване на лихвения процент от страна на Централната банка на Англия.

Въпреки повишената тревожност, породена от предстоящото на 23-ти юни гласуване, 26% от главните финансови директори на британските компании заявяват, че вече са осъществили или са в процес на провеждане на извънредни планове при евентуално излизане на Великобритания от ЕС (сценарий Brexit), докато 53% посочват, че те нямат подобни конкретни планове за действие.

Йън Стюарт, главен икономист в "Делойт", отбеляза, че референдумът за по-нататъшното членство в рамките на Европейския съюз представлява основен проблем за компаниите в страната.

Нарастващата несигурност подкопава апетита на компаниите за корпоративен риск. Редица корпорации стават все по предпазливи, като техните очаквания за разкриване на работни места и за бъдещи капиталови разходи вече са достигнали тригодишни дъна, добави той.

Изследването на "Делойт" обхваща 120 финансови директори на компании, влизащи в британски фондов индекс FTSE 350, както и на други водещи фирми и беше проведено между 8-и и 21-ви март.

Според резултати от последното проучване на общественото мнение на агенция Opinium, 43% от запитаните британци заявяват, че те биха гласували за излизане на Великобритания от ЕС, докато 39% предпочитат да подкрепят оставането на страната в рамките на съюза, а 18% все още не знаят как ще гласуват на референдума на 23-ти юни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив