20 Април 2024, 00:32 Днес (0) | Вчера (10)

Най-силната пясъчна буря от десетилетия прегази Близкия изток

08 Септември 2015 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 септември 2015, 16:50
Под лиценза на creativecommons

Една от най-силните от години насам пясъчни бури преминава през обширни части от Близкия изток, като в Ливан стана причина за смъртта на двама души и напълни болниците, покри Израел с жълта пелена и прекъсна бойните полети в Сирия

Една от най-силните от много години насам пясъчни бури преминава през обширни части от Близкия изток, като в Ливан стана причина за смъртта на двама души и напълни болниците, покри Израел с жълта пелена и прекъсна бойните полети в Сирия.

Проблем има и в Кипър, където видимостта на летището в Ларнака падна до 500 метра и гражданските полети бяха пренасочени към Пафос. "И преди сме имали пясъчни бури, но не и с такава сила. Много рядко се случва по това време на годината, както и да покрие целия район", коментираха за "Ройтерс" от метеослужбата в Кипър.

В социалните мрежи се появиха множество снимки и от Ливан, Йордания, Израел и Сирия – необичаен район за това явление, което обикновено е през лятото и в Ирак и страните от Персийския залив.

Поне 750 ливанци са попаднали в болницата заради проблеми с дишането. Населението е предупредено да си стои вкъщи, а при излизане навън да се носи предпазна маска.

В жегата на Бейрут хората се движеха едва-едва по улиците сред жълтата пелена, разказва репортер на "Ройтерс". В пристанищния град Триполи ресторанти и магазини останаха затворени.

Според Червения кръст на Ливан в долината Бекаа и в северния район Аккар в последните два дни медицинска помощ са потърсили 130 души.

Метеорологичната служба на страната и управлението на въздушния трафик предупреждават, че бурята ще продължи и в сряда, а влажността ще остане 65-85%. Прахът и пясъкът трябва да започнат да намаляват към края на 9 септември.

Същите предупреждения към хората със здравословни проблеми да си седят вкъщи при затворени врати и прозорци са отправени и в Кипър, където жълтият прах плътно покрива острова. Тук метеослужбата очаква подобряване на ситуацията в четвъртък, но за нормализирането ѝ ще е нужно повече време.

В Израел училищата са инструктирани децата да не излизат навън, а на възрастните, малките и бременните – да се въздържат от напускане на домовете.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив