19 Април 2024, 00:39 Днес (0) | Вчера (11)

Най-често потребителите се жалват в КФН заради отказ за обезщетение по „Каско”

03 Декември 2012 15:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 декември 2012, 15:31

През третото тримесечие са постъпили много повече жалби, свързани с некоректни практики, прилагани от застрахователите, което е причината за изместване на отказа за изплащане на обезщетение по ГО на автомобилистите от втората позиция

 

През третото тримесечие на  2012 г. в Комисията за финансов надзор (КФН) са подадени 364  жалби,  запитвания и сигнали (жалби)  от потребители на финансови услуги, както и 28 броя жалби, по които институцията е некомпетентна за произнасяне и които са насочени към дирекция „Правна”, отдел „Методология и жалби”, съобщават от регулатора. Разпределението на жалбите, по които КФН е компетентна за произнасяне институция е: 214 до   „Застрахователен надзор” , 133 до   „Осигурителен надзор”  и  17 до „Надзор на инвестиционната дейност”.

През третото тримесечие отказът за изплащане на обезщетение по застраховка „Каско”  е най-честият предмет на жалбите,  постъпили срещу действията на застрахователите и застрахователните посредници – в 18,8 % от преписките, следвано от некоректни практики,  прилагани от застрахователи в 14,1 %  от жалбите и сигналите.  За разлика от шестмесечието на 2012  г.,  през третото тримесечие са постъпили много повече жалби,  свързани с некоректни практики,  прилагани от застрахователите,  което е причината за изместване на отказа за изплащане на обезщетение по „Гражданска отговорност”  на автомобилистите от втората позиция.

През първите шест месеца на годината относителният дял на посочения по-горе отказ за плащане на обезщетение по „Гражданска отговорност” на автомобилистите е 16.3% от жалбите и сигналите, а към деветмесечието възлиза на 13,4 %. Процентното съотношение на жалбите през третото тримесечие относно несъгласие с размера на изплатеното обезщетение – застраховка „Каско”  и „Гражданска отговорност” на автомобилистите и отказ за изплащане на обезщетение – застраховка „Живот” не се променя съществено спрямо полугодиета на 2012 г.

Отчита се спад на относителния дял на жалбите от непроизнасяне в срокове по Кодекса за застраховането – „Гражданска отговорност” на автомобилистите (от 6,5 % на 4,5 %)  и непроизнасяне в сроковете по Кодекса за застраховането –  застраховка „Каско” (от 6 % на 4,5 %) спрямо първите шест месеца 2012 г

От анализа на постъпващи те жалби, запитвания и сигнали по тримесечия е видно,  че през периода се наблюдава тенденция на спад през второ тримесечие на 2012  г.  спрямо първо тримесечие (от 489 броя до 261 броя) и последващ ръст през трето тримесечие спрямо второ на 2012 г. (от 261  броя до 364  броя).

Тази тенденция се обяснява с намаляването на постъпилите жалби,  касаещи осигурителния пазар през второ тримесечие и техния ръст през трето тримесечие.  Жалбите,  подадени в КФН засягащи застрахователния и инвестиционния пазар отчитат минимални разлики през разглеждания период. 

Основният поток от жалби и сигнали,  които се обработват в КФН са на потребители на застрахователни и здравноосигурителни услуги и продукти. За третото тримесечие на 2012  г. разпределението по пазари е както следва: 58.8 % във връзка с продуктите и услугите,  предлагани на застрахователния и здравноосигурителния пазар, 36.5 %  -  от осигурителния пазар и 4.7 % - от инвестиционния пазар.

Относителните дялове на жалбите в различните сектори на база информацията за деветмесечието са съответно – 60.3% за застрахователния пазар, 34.3%  за осигурителния пазар и 5.4%  за инвестиционния пазар.  В застрахователния сектор се наблюдава известно намаляване на жалбите спрямо предходното тримесечие от 234 броя за второ тримесечие до 214 броя за трето тримесечие на 2012  г.  Като същевременно се отчита увеличение на жалбите, свързани с предоставяни продукти и услуги на осигурителния пазар,  които са нар раснали спрямо предходното тримесечие с 13,3 пъти.

През второто тримесечие на 2012  г.  жалбите,  свързани с предоставяни продукти и услуги на осигурителния пазар бяха намалели рязко в резултат на   направените изменения и допълнения в НАРЕДБА № 3 от 24.09.2003 г.  за реда и начина за промяна на участие и за прехвърляне на натрупаните средства на осигурено лице от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг съответен фонд,  управляван от друго пенсионноосигурително дружество (Наредба № 3), които влизат в сила от началото на годината и с които бяха отстранени някои натрупани проблеми,  свързани с прехвърлянето на партидите на осигурените лица от един универсален пенсионен фонд (УПФ)  в друг Най-много запитвания през първите девет месеца на 2012 г. са постъпили в КФН във връзка с искане за проверка за притежавани инвестиционни бонове или финансови инструменти – 64  бр.,  като по-голямата част от тях са за инвестиционни бонове (38  броя). 

Те представляват почти половината от всички запитвания – 47,1%.  Запитванията за наличието на застрахователно покритие са 10,3% от всички запитвания,  а за общи практики 11,5%. 

Преобладаващата част от жалбоподателите през първите девет месеца на 2012 г.  са местни физически лица – 91,7 % от тях,  спрямо 90 %  за първото шестмесечие на 2012  г.

Запазва се процентът на местни юридически лица спрямо шестмесечието (8 %).  През трето тримесечие на 2012  г.  не е имало жалбоподатели - чуждестранни физически лица.  

Наблюдава се ръст на относителния дял на мъжете в подателите на жалби,  запитвания и сигнали по субекти от 55 % през първото тримесечие на 61 % през второто и 60 % през третото тримесечие на 2012 г.

В рамките на застрахователния и здравноосигурителния пазар разпределението на жалбите и сигналите е както следва: на потребителите на застрахователни услуги,  които подават жалби в КФН - 97 %,  а на здравноосигурителни - 3 %.

Посоченото съотношение се запазва спрямо края на 2011 г. и шестмесечието на 2012 г., когато съотношението на жалбите свързани със застрахователни услуги спрямо тези, свързани със здравноосигурителни услуги е 97% към 3 % за 2011 г., а за шестмесечието съотношението е- 98 % към 2 %.  

В рамките на застрахователния пазар преобладаващият брой жалби е свързан с услугите и продуктите, предлагани отобщозастрахователните дружества – 86 %.  Този процент увеличава размера си незначително спрямо 2011  г.,  когато е възлизал на 85.3%.   Значително по-малък е делът на жалбите от животозастрахователният пазар спрямо общозастрахователния.  Жалбите срещу действията на лицата,  предоставящи продукти и услуги на животозастрахователния пазар през трето тримесечие са 14 %. Отново трябва да се подчертае, че независимо от по-малкия брой постъпили жалби относно действията на поднадзорните лица, предлагащи застраховки “Живот” на тези жалби би следвало да се обърне специално внимание от гледна точка на възможностите за стимулиране на този сегмент от пазара, който има голям потенциал за развитие чрез запазване на доверието на потребителите. 

От анализа на жалбите и сигналите във връзка с продукти и услуги, предлагани на застрахователния пазар от гледна точка на лицата, които ги предлагат може да се каже, че най-много жалби през първите девет месеца на 2012  г.  са постъпили срещу действия,  извършени от застрахователи – 96,1%,  като следват жалбите и сигналите срещу действия на здравноосигурителни дружества – 1,9%.  Това съотношение се запазва спрямо шестмесечието на 2012  г.  и края на 2011  г.  

По един процент си разделят застрахователните брокери и гаранционния фонд. 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив