28 Март 2024, 14:04 Днес (8) | Вчера (12)

Наливат още 6 млрд. евро в испанските банки

05 Септември 2012 13:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2012, 15:57

Допълнителното наливане на средства във фонда в момента се налага главно заради необходимата на Bankia финансова инжекция от 4,5 млрд. евро

Испанското правителство ще задели нови 6 млрд. евро за банковия спасителен фонд в страната. Така управляващите се надяват да се справят с нарасващите проблеми в банковия сектор и да закрепят ситуацията, докато чакат заема от европейските си партньори, пише AP, цитиран от Дарик. Според източници от испанското Министерство на икономиката заделените средства ще повишат капиталовата база на банковия спасителен фонд до 15 млрд. евро.

 

Допълнителното наливане на средства във фонда в момента се налага главно заради необходимата на Bankia финансова инжекция от 4,5 млрд. евро, допълва агенцията. Като много други испански банки, Bankia беше сериозно засегната от имотния балон в страната. Така банката се принуди да поиска помощ от правителството в размер на 19 млрд. евро. Общата сума на помощта за Bankia ще бъде обявена в следващите седмици, когато приключи и одитът на банковия сектор.

За да се справи с проблемите в банковата си система, Испания поиска заем от останалите страни членки на еврозоната в размер на 100 млрд. евро. Правителството очаква да получи средствата в началото на ноември.

Молбата на Испания за спасителна помощ е опция, ако това е условието, при което Европейската централна банка (ЕЦБ) и ЕС биха действали, за да помогнат на страната, която го заслужава, заяви днес генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия, цитиран от Франс прес.

"Трябва да се покаже, че в Европа няма само минимум солидарност на думи, но и на практика, и че Европа няма да позволи страна като Испания да попадне в ръцете на спекулациите, заяви пред испанското национално радио Гурия. Молбата за спасителна финансова помощ на Испания, четвъртата по големина икономика в еврозоната, е "възможност, път", подчерта той, ако това е условие, Европейската централна банка да предприеме действия.

Гурия направи изявлението си в навечерието на заседание на ЕЦБ утре, на което се очаква да бъдат определи условията, свързани с обещаната през юли подкрепа за най-затруднените страни от еврозоната, като Испания и Италия.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив